Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Invigning av nya Konstforum: "Målar med symaskinen"

Konstforum öppnar starkt med en utställning av textilkonstnären Malin Lager, i den nya lokalen på S:t Persgatan. Invigning av galleriet och vernissage blir det i dag, lördag.

Textilkonstnären Malin Lager målar med sin symaskin, broderar med symaskinsnålen och tunn tråd. Utställningen "Trådpoesi" visas på nya Konstforum på S:t Persgatan under perioden 20 augusti till 4 september.

Textilkonstnären Malin Lager målar med sin symaskin, broderar med symaskinsnålen och tunn tråd. Utställningen "Trådpoesi" visas på nya Konstforum på S:t Persgatan under perioden 20 augusti till 4 september.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2022-08-20 06:30

Konstforum som tvingats flytta från Saltängsgatan har hittat ett nytt hem mitt i city, på S:t Persgatan. Galleriet invigs under lördagen av kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S).

Den första utställningen i den nya lokalen är "Trådpoesi", med porträtt och naturbilder av textilkonstnären Malin Lager, 76. Hon ställde ut på Konstforum 2013 och är glad över att få vara först ut på det nya stället.

Hon visar här textila bilder, textilt broderi, där allt är gjort på symaskin.

– Det är tyg och tråd, alltihop. Jag får ofta höra att det är som att jag målar med symaskinen. Tråden är så tunn, så tunn, så jag kan gå in i detaljer med den, säger Malin Lager.

undefined
Detaljbild från porträttet av fotografen Monica Englund. Varje hårstrå mejslas ut med tråd.

– Jag börjar med att lägga upp motivet med tygbitar. Om vi tittar på den här, säger hon och visar på ett uttrycksfullt porträtt av fotografen Monica Englund, så har jag lagt in en annan tygbit som är lite ljusare, likadant i ansiktet: här är en lite mörkare bit och där en ljusare.

– Sedan när jag har byggt upp det så syr jag, och laverar kan man nästan säga, med tråden, så jag kan få schatteringar och övergångar genom att använda ljusare tråd mot ett mörkare stycke och mörkare tråd på ett ljusare.

– Symaskinen är en enkel vanlig gammal Pfaff från 1985. Men det är för att den är så stabil och bra och den är enkel att trä – jag får ju byta tråd väldigt mycket.

– Jag fick Prins Eugen-medaljen av kungen förra året och då står det i motiveringen att jag har utvecklat något helt eget. Det var 1983 redan som jag upptäckte att jag kan använda symaskinen i min konst, rita med den. Jag har tyckt att det var roligt att utmana mig själv med den här tekniken.

undefined
Porträtt av en ung kvinna med piercings.

Lager, som delar sin tid mellan Göteborg och Kalifornien där kärleken bor, fotograferar alltid först den hon ska porträttera med sitt symaskinsbroderi. Ett porträtt tar tre-fyra månader att göra. Här finns Rune sittande i en fåtölj, en man som närmade sig sitt slut, Joyce Lee i USA med en färgstark gardin bakom sig, och en ung man med tatueringar. Bilderna har fotografisk skärpa, men också ett fascinerande ljus i sig.

undefined
"Gräs". Affischbilden, med gräs i Monterey, Kalifornien.

Här finns en serie bilder av gräs i Kalifornien, "det blir spännande färger där när solen har bränt på gräset under sommaren" och 25 små bilder av lavar på klippor på Västkusten som tillsammans bildar en enda stor bild, "Solenergi". 

Malin Lager finns representerad på Nationalmuseum.

Karta: Sankt Persgatan 86
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!