Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Invandrare söker fler jobb än svenskar

NORRKÖPING
Invandrare söker fler jobb och har varit arbetslösa längre än svenskar. Det visar en enkätundersökning som gjorts av Byrån mot etnisk diskriminering i Norrköping.

Norrköping2001-06-11 00:00
Sammanlagt svarade 84 personer, varav 60 var svenskar och 24 hade utländsk bakgrund. Undersökningen har skett i samarbete med Frivilligbyrån. Den gjordes i början av maj utanför arbetsförmedlingen och av frivilliga från Byrån mot etnisk diskriminering.
Undersökningen var svår att genomföra.
- Människor var oerhört stressade. De hade inte tid att lyssna och många ville inte ta emot enkäten. Det var flest svenskar som var negativa till undersökningen, säger Eva Lips.
De ansvariga för undersökningen, Eva Lips och Pia Strömbäck, tycker också att de alltför få svaren gjorde undersökningen begränsad. För att se om det verkligen förekommer någon etnisk diskriminering av arbetssökande invandrare, så skulle en större undersökning behövas.
Trots detta hoppas de att de genom sitt arbete lyckats nå ut till människor. I fortsättningen vill de försöka vara med och dela ut flygblad då större arrangemang anordnas i Norrköping.
Byrån mot etnisk diskriminering ska dessutom delta i ett erfarenhetsseminarium som Integrationsverket och diskrimineringsombudsmannen har bjudit in till.

<b>Holland förebild</b>
Holland är Byrån mot etnisk diskriminerings förebild. Tillsammans med sin motsvarighet i Trollhättan blev man inbjudna till Holland. Det blev en mycket intressant upplevelse för deltagarna.
- I Holland har man kommit mycket längre. Där finns en byrå mot etnisk diskriminering i varje stad. Det är viktigt för dem att de inte uppfattas som en myndighet. Däremot får de pengar från kommun eller stat. Det gör att de kan ha en heltidsanställd. På så sätt kan de ha öppet hela dagarna och nå många människor, säger Eva Lips.
- Byrån mot etnisk diskriminering är politiskt och religiöst obunden. Det är viktigt för att alla ska känna sig välkomna, fortsätter Pia Strömbäck.
Eva Lips arbetar som frivillig på Byrån mot etnisk diskriminering. Hon var med och grundade byrån tillsammans med Marina Ettling. Pia Strömbäck arbetar som samordnare på Frivilligbyrån. Byrån mot etnisk diskriminering ger råd och stöd till de som söker upp den. Den har också ett nära samarbete med diskrimineringsombudsmannen för att inte ge fel svar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om