Intresset ökar igen för it-utbildningarna
Antalet sökande studenter till högskolornas it-utbildningar har minskat kraftigt de senaste tre åren. Men kanske är intresset på uppgång igen. I alla falla om man ska gå efter antalet besökare på it-gymnasiets öppna hus i helgen.
It-gymnasiet arbetar mycket utifrån projekt med konkreta mål. - Det är kul att jobba med en större helhet, inte bara se till sitt eget område, förklarar Magnus Hörnlund, datalärare på IT-gymnasiet.
Foto:
Gymnasiet som startade i Norrköping 2003, har informationsteknologi, it, som sin profilering. Och nog har man i liten skala märkt av det allt minskande intresset för it men tror och hoppas på en förändring.
Christoffer Stenhammar går på högstadiet i Valdemarsvik och var en av besökarna på it-gymnasiets öppet hus i lördags.
- Det här verkar bra, jag är ganska intresserad av informationsteknologi, säger han och tror att den inriktningen skulle vara värt en timmes bussfärd från Valdemarsvik.
Bruten trend?
Kanske är den nedåtgående trenden för it-branschen bruten. Det hoppas Roland Ekström som är projektledare på Välj it.
- Vårt syfte är att visa dagens ungdomar hur IT ser ut på arbetsmarknaden idag. Att öka intresset för just it, förklarar han.
I slutet av 90-talet var antalet sökande till Högskolornas it-utbildningar otroligt många. Men efter den finansiella kraschen i it-branschen år 2000 förändrades situationen. De senaste tre åren minskade antalet sökande till dessa högskoleutbildningar med 30 procent per år.
- Ungdomars bild av it idag är nog att det är ute. Man ser en datanörd framför sig och tycker att det är tråkigt. Vi på Högskolan kände att det är en katastrofal utveckling, säger Roland Ekström.
Rikskampanj
För att komma åt problemet, som kommer att märkas mest om några år, startade 15 högskolor, teknik och it-företag, fackliga organisationer och regeringen kampanjen och samprojektet Välj it. Bland annat innebär det att föreställningar visas runt om i Sverige på olika gymnasieskolor. I måndags och tisdags var de i Norrköping.
- Det här är en samhällsfråga. It är inte vad det har varit och det är det vi vill visa. It finns idag överallt och kan vara en bra grund i utbildningen, säger Roland Ekström och hoppas att ansökningarna nu i vår kommer att visa på ett trendbrott.