Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Internetbehandling för kvinnor med jobbiga förlossningsupplevelser

Jobbiga förlossningar är vanligare än vad man tror. Därför genomförs nu vid Linköpings universitet en studie i kognitiv beteendeterapi (KBT) över internet till kvinnor som har svårt att gå vidare efter sina traumatiska förlossningsupplevelser.

Psykologstudenten Ulrika Persson från Finspång genomför just nu tillsammans med sina fyra kurskamrater en studie som undersöker om internetbehandling kan hjälpa kvinnor som mår dåligt efter en jobbig förlossning.

Psykologstudenten Ulrika Persson från Finspång genomför just nu tillsammans med sina fyra kurskamrater en studie som undersöker om internetbehandling kan hjälpa kvinnor som mår dåligt efter en jobbig förlossning.

Foto:

NORRKÖPING2014-02-25 09:37

– Många kvinnor har sådana skuldkänslor och upplever att det är fult att prata om sina upplevelser när man förväntas vara jättelycklig och ska ha haft en fantastisk förlossning. Det säger Ulrika Persson från Finspång och som tillsammans med Kamilla Larsson, Katri Frankenstein och Loviisa Lundberg gör studien som sitt examensarbete under den här terminen.

Deras huvudsyfte är att undersöka om internetbehandling kan hjälpa mammor som mår dåligt efter en jobbig förlossning. Studenterna utformar själva behandlingen, testar och utvärderar den.

– Vi skräddarsyr behandlingen utifrån just den här målgruppen, baserat på material som har använts i andra internetbehandlingsstudier som har varit verksamma för ångest och depression, säger Ulrika Persson.

Söker deltagare

Just nu söker de deltagare till sin studie. Deltagarna kommer att delas in i två grupper, där den ena gruppen får behandling före sommaren och den andra gruppen efter sommaren.

Det är Ulrika Persson och hennes medstudenter som själva utformar behandlingen, som ges under en åtta veckors period och som sker över internet. Deltagarna får läsa olika kapitel, lösa olika uppgifter som de sedan får återkoppling på av en av psykologstudenterna.

Läs hela artikeln i dagens tidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om