Attraktioner av den kalibern finns enligt fansen inte utanför USA, vilket gjort att förväntningarna på Wildfire är stora öster om Atlanten. De riktigt hängivna hade redan börjat planera sina sverigeresor inför öppningen 2016 när det dystra beskedet om förseningen kom och undrar nu – varför är berg- och dalbanans vara eller icke vara i farozonen?
– De värsta nyheterna jag har hört på ett bra tag, skriver en nederländsk medlem på ett diskussionsforum om berg- och dalbanor i en tråd dedikerad till Wildfire. Det gör mig ledsen.
– Har alla länder den här sortens människor? frågar sig en annan medlem från Slovenien. Visst är det viktigt att rädda naturen, men behöver Sverige verkligen ett så pass stort naturskyddsområde?
Ett danskt fan kan däremot förstå att grannarna klagar. Berg- och dalbanan är vulgär och passar inte i Kolmårdens miljö, menar han. Bergen och skogarna har potential som skulle kunna utnyttjas bättre.
Kolmårdens djurpark har den senaste tiden tagit emot flera förfrågningar om just Wildfire genom sina sociala medier, vilket enligt Mattias Zingmark, marknadschef på Kolmården, är ett tydligt tecken på det stora intresse som finns för attraktionen.
– Idag finns det intressegrupper, eller så kallade communities, med tusentals anhängare där Wildfire som projekt väckt stor uppmärksamhet internationellt utifrån sin innovation, berättar Mattias Zingmark. Detta ligger precis i linje med vår marknadsstrategi att locka fler utländska turister till Kolmården och Östergötland. Vi gästas av cirka 50 000 personer, motsvarande tio procent, från andra länder idag – den siffran skulle med ett större utbud, till exempel genom Wildfire, vara betydligt högre.
Djurparken har stor tilltro på resenärer från denna intressegrupp, och från utlandet, om byggprojektet får fortskrida.
Både branschtidningar och annan internationell press, däribland Los Angeles Times, har uppmärksammat Wildfire, vars framtid fortfarande är oviss. Bygglovet för Wildfire drogs tillbaka av länsstyrelsen i februari efter klagomål och överklagades av Kolmårdens djurpark i mars. Motiveringen till avslaget är, som Folkbladet tidigare rapporterat, att en detaljplan krävs innan frågan kan prövas. I sin överklagan till mark- och miljödomstolen hävdar Kolmårdens djurpark att inga av de skäl som länsstyrelsen fört fram i sitt beslut tyder på att beslutet skulle vara beroende av en detaljplan. Frågan avgörs längre fram i vår.