– Vi ska nog göra ett försök att överklaga, min klient är såklart missnöjd med domen, säger Hans Orrenius, advokat.
Han är lite förvånad över domen och att rätten inte tog någon större hänsyn till alibibevisningen från helt fristående personer.
Fram till den 4 december har han tid att för sin klients räkning överklaga domen till Högsta domstolen, som i sin tur då ska meddela eventuellt prövningstillstånd. Exakt hur lång tid det kan ta innan den sista domen vinner laga kraft kan ingen svara på nu, men att 38-åringen under den närmsta tiden kommer att vara på fri fot är givet.
Den företagare som utsattes för den grova misshandeln är övertygad om att 38-åringen också är delaktig i den bomb som exploderade utanför hans hus bara veckor innan hovrättsförhandlingen började.
38-åringen är dock inte formellt misstänkt och ska tills sista dom vinner laga kraft betraktas som oskyldig. Att han inte sitter frihetsberövad fram till slutgiltig dom efter att i två instanser dömts för grova våldsbrott kan bero på att han inte är misstänkt för ny brottslighet,försökt lämna landet eller att han suttit häktad under en längre tid innan han släpptes på fri fot.
– Men visst kan man ställa sig frågande till att en person som döms till fängelse i två och ett halvt år för våldsbrott inte är häktad, säger Sven-Erik Alhem, förbundsordförande i Brottsofferjourernas Riksförbund med lång erfarenhet som åklagare.
Han har stor förståelse för att man från brottsoffrets perspektiv känner rädsla och oro om förövaren är på fri fot. Att Högsta domstolen ska pröva målet är inte så troligt enligt honom.
– Min erfarenhet är att de tar upp ytterst få mål till prövning. Jag tror att det kommer att bli ett relativt snabbt beslut, säger Sven-Erik Alhem.
Han påpekar även att det är viktigt att komma ihåg att personer ska anses som oskyldiga tills sista instans meddelat beslut och att lösa misstanker bland allmänheten inte ska hållas emot personen.
Det kan vara en allmän missuppfattning att tro att den som dömts till fängelse i princip förs direkt från rättegången till ett fängelse, när det i själva verket kan ta olika lång tid.
– Oftast sitter man ju häktad om man misstänks ha begått ett grovt brott, gör man inte det, ja då är man på fri fot tills Kriminalvården bestämmer när och viken anstalt man ska avtjäna straffet på, säger Sven-Erik Alhem.
Att personer som dömts inte sitter häktade är något som också bekymrar polisen.
– Det är inte ovanligt att de vi tycker ska sitta häktade inte gör det, antingen för att rätten inte anser att det finns skäl för att häkta dem eller att de släpps ur häktet tidigare. Det är såklart frustrerande ibland, men juridiken ser ut så, säger Camilla Thorström, vid polisen i Norrköping.