"Inte svårt få jobb"
NORRKÖPINGReza Fakhvabadi deltar som kvotflykting i Sverige i FN:s integrationskonferens.Han kom till Sverige 1991. I dag pluggar han på KTH i Stockholm.
- Jag blev väl omhändertagen från Sverige i lägret. Vi var en grupp på 42 personer. Sedan krånglade det vid ankomsten. Myndigheterna visste inte att vi skulle komma. Vi fick sitta ett par timmar i London och vänta innan vi kunde resa vidare.
<b>Storstad</b>
Reza skulle placeras i Falun.
- Jag ville komma till en storstad och jag valde i stället Stockholm. Första tiden där bodde jag på hotell.
- För min del tycker jag inte det var svårt att få arbete. En fördel var att jag kunde engelska. Jag hade arbetat som tolk i Iran. Jag började arbeta innan jag lärt mig svenska.
Reza arbetade på en flyktingförläggning i Skarpnäck där han kunde hjälpa till med tolkningen.
<b>Människor</b>
Men han ville studera. Först läste han medicin. Det visade sig svårt för utländska läkare få arbete i Sverige och han sadlade därför om och började på KTH.
- Oavsett var vi kommer ifrån är vi människor och vill bli sedda som människor. Det finns så mycket fördomar om flyktingar från olika länder. Jag var bekant med en polack som jag hjälpte med olika saker. Han trodde jag var fransman. När han fick veta att jag var iranier drog han sig undan och ville inte umgås längre med mig. Sådana fördomar försvinner om vi betraktar varandra som människor.
Reza framhåller att flyktingen behöver hjälp i början. Olika myndigheter behöver öppna dörrarna och hjälpa till med integrationen. Nu söker sig gärna invandrare till samma områden. Det blir lättare att hålla kontakter med personer från samma land i ett område som Tensta eller Rinkeby.
- Det skulle bli lättare om vi lärde oss kommunicera med varandra över språk-, kultur- och religionsgränser.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!