Tidigare år har luciatågets deltagare utsetts genom en audition och sen har lucian utsetts av en jury. Förra året uppträdde ungdomarna och presenterade sig på varuhusen i stan två lördagar innan lucia. Så blir det inte i år. Intresset för att vara med i luciatåget har varit så lågt att kommunen i dialog med De Geergymnasiet och Kulturskolan valde att ändra upplägg.
– Vi landade i att De Geergymnasiets musikklasser kommer att ta fram kandidater till luciatåget, och att de får liknande uppdrag som tidigare år, med kröning i Louis De Geer och sen ut till olika platser på stan.
Tåget i år kommer att bestå av 17 personer, fler än tidigare år, och lärarna väljer ut vem som blir lucia.
– Vi vill att fokus ska ligga mer på hela tåget än på lucia, säger Clara Fyrberg.
Vid kröningen den 12 december deltar elever från musikgymnasiets alla tre årskurser och Kulturskolans Ungdomssymfoniorkester. Den 13 december besöker luciatåget bland annat äldreboenden och Vrinnevisjukhuset, samt Ingelsta Shopping, Linden Köpcentrum, Norrköpings Konstmuseum och Stadsbiblioteket.
– Vi har haft den här traditionen i Norrköpings sen 1943 så det är kul att vi hittat sätt att kunna fortsätta, säger Clara Fyrberg.
Är det definitivt borttaget med audition till luciatåget?
– I år blev det så här, sen får vi utvärdera.