Inte ens den gubben går hem i värmen...
Rekordvärmen innebär inte bara att jordgubbarna på fälten mognar fram väldigt fort, allt färre orkar sig dessutom ut för att självplocka läckerheterna.
Plockarna lyser nästan helt med sin frånvaro i jordgubbsodlingen, den massiva värmen innebär uppenbart att folk väljer att göra annat än ge sig ut på självplock.
Foto: Andreas Skogh
Någon överhängande risk för att skörden ska gå till spillo finns dock inte menar Ervina.- De kan ruttna om det blir för varmt, de klarar sig i tre, fyra dagar och skulle det vara så att för få självplockar kommer det hit folk och plockar bären så de kan levereras till affärerna.Bästa tiden
En som trotsade värmen och trots allt gav sig ut i jordgubbsodlingen var Sirkka Ilovaara.- Det är för varmt, folk åker nog hellre och badar. Men det är den bästa tiden av säsongen nu, jag brukar plocka någon gång per år och då göra det just den här veckan, konstaterade hon.- Nu är det bra, snart kan det snabbt bli för torrt.De fina bären hon fick med sig hem skulle det senare komma att bli sylt av.- Jag brukar göra rårörd sylt som jag sedan fryser in. Då blir det som att äta färska jordgubbar även på vintern.En fin dag
Om värmen fortsätter kan det alltså bli så att odlingarna fortsätter att ligga förhållandevis obefolkade.- Det är några fler som plockar på förmiddagarna, men sen blir det glest, konstaterar Ervina Nuhanovic.- Men det är en bra dag, verkligen fint för dem som plockar.