Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Inte ens den gubben går hem i värmen...

Rekordvärmen innebär inte bara att jordgubbarna på fälten mognar fram väldigt fort, allt färre orkar sig dessutom ut för att självplocka läckerheterna.

Plockarna lyser nästan helt med sin frånvaro i jordgubbsodlingen, den massiva värmen innebär uppenbart att folk väljer att göra annat än ge sig ut på självplock.

Plockarna lyser nästan helt med sin frånvaro i jordgubbsodlingen, den massiva värmen innebär uppenbart att folk väljer att göra annat än ge sig ut på självplock.

Foto: Andreas Skogh

NORRKÖPING2010-07-13 03:00
Ute på självplocket vid Ringstad Gård ligger jordgubbsodlingen nästintill öde. Den ihållande värmen gör helt enkelt att folk inte orkar ta sig ut för att plocka.- Det brukar vara fullt på fältet annars, men nu är det väldigt glest, De konstaterar Ervina Nuhanovic som arbetar vid odlingen.Hon konstaterar att det är så som det har sett ut sedan den väldiga värmen slog klorna i sommaren.- Från och med i fredags och fram till nu har vi märkt en påfallande skillnad. Det är mycket mindre folk som kommer hit för att självplocka.Klarar sig en tid
Någon överhängande risk för att skörden ska gå till spillo finns dock inte menar Ervina.- De kan ruttna om det blir för varmt, de klarar sig i tre, fyra dagar och skulle det vara så att för få självplockar kommer det hit folk och plockar bären så de kan levereras till affärerna.Bästa tiden
En som trotsade värmen och trots allt gav sig ut i jordgubbsodlingen var Sirkka Ilovaara.- Det är för varmt, folk åker nog hellre och badar. Men det är den bästa tiden av säsongen nu, jag brukar plocka någon gång per år och då göra det just den här veckan, konstaterade hon.- Nu är det bra, snart kan det snabbt bli för torrt.De fina bären hon fick med sig hem skulle det senare komma att bli sylt av.- Jag brukar göra rårörd sylt som jag sedan fryser in. Då blir det som att äta färska jordgubbar även på vintern.En fin dag
Om värmen fortsätter kan det alltså bli så att odlingarna fortsätter att ligga förhållandevis obefolkade.- Det är några fler som plockar på förmiddagarna, men sen blir det glest, konstaterar Ervina Nuhanovic.- Men det är en bra dag, verkligen fint för dem som plockar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om