– Våld i nära relation sker inte i någon särskild social grupp, men att vara kvinna ökar ju risken, säger Maja Höjer, enhetschef på Frideborg.
Frideborgs verskamhet hjälper och stöttar kvinnor, män och barn som på olika sätt har upplevt, utsatts för eller utövat våld. Efter SVT:s: dokumentär, om artisten Josefin Nilsson liv – och död har reaktionerna varit starka och många. Både när det gäller våldet hon utsattes för i sin relation med "det manliga geniet" som visserligen dömdes på 90-talet, men vars liv fortsatt som inget hänt medan Josefin Nilssons liv tog slut.
– Hon var ett idealiskt brottsoffer, samtidigt som många nog förvånas över att hon utsattes, säger Maja Höjer.
Maja Höjer funderar också kring #MeToo som kanske mest rörde våld och ofredanden i det offentliga rummet.
– Sker det i nära relation är det ännu svårare, mer skamfyllt att säga att även man själv har eller är utsatt. Våldet är oftast systematiskt och har pågått länge och man skäms för att man "tillät sig att bli utsatt, säger Maja Höjer.
Man kan behöva hjälp utifrån, grannar som kanske hör dunsar, slag och skrik.
– Att våga ringa på eller åtminstone ringa polisen om man misstänker att någon far illa. Man kan även göra anonym orosanmälan till soc om det finns barn inblandade, säger Maja Höjer.
I grunden menar hon att våldet mot kvinnor bottnar i ett ojämställt samhälle, att vi måste jobba med att förändra strukturerna. Som individ kan man söka hjälp hos Frideborg.
– Vi kan prata om situationen, våldet, konsekvenserna och möjligheterna att lämna våldsverkaren. Är det akut finns skyddat boende.
Frideborg nås på 011-15 54 69