Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) fattade i dag beslut om att en dator med internetuppkoppling inte kan anses vara en tv-mottagare. Det betyder att den privatperson i Lund som överklagat Radiotjänst krav på licensbetalning nu har fått rätt i sista instans. HFD:s beslut kan inte överklagas.
Dagens dom får stora konsekvenser för licenssystemet i Sverige.
I ett pressmeddelande från Radiotjänst AB säger företagsledningen att "vi hade förväntat att HFD skulle döma enligt lagstiftarens intention med ett teknikneutralt utrustningsbegrepp och därigenom bekräfta att Radiotjänsts tolkning och tillämpning av lagen är korrekt".
Domen i dag betyder att Radiotjänst får återgå till den tidigare ordningen. Radio- och tvavgifter kan inte längre tas ut för utrustning med internetuppkoppling som kan användas för att se på tvutsändningar.
Folkbladet har läst den 10-sidiga domen. Den springande punkten i domskälen är att HDF anser att det inte räcker med att ha en internetuppkoppling som gör tvtittande möjligt för att ta ut tv-avgift. I lagen står nämligen att en tv-mottagare är en sådan teknisk utrustning som är avsedd att ta emot utsändning av tv-program och att det är de som har en sådan tv-mottagare som ska betala avgift.
Men en dator med internetuppkoppling är inte avsedd för att ta emot utsändningar av tv-program – även om den kan göra det.
Vad händer nu?
Folkbladets chefredaktör Widar Andersson säger i en kommentar att det mest troliga är att regering och riksdag får samla ihop sig till ett omtag i hela frågan.
– HDF anger tydligt i sin dom att om tv-avgifter ska kunna tas ut på datorer/mobiler/surflattor/ med mera som har internetuppkoppling så "bör det fordra tydligt stöd i lag". Det behövs kort sagt en ny lagreglering, säger Widar Andersson.
Enligt Andersson är det andra alternativet att politikerna byter spår och går över till skattefinansiering av public service. Men han håller det inte för troligt att detta är ett förstahandsalternativ.
– Att processa fram en ny och helt teknikneutral lag är den bästa vägen att gå. Är politikerna smarta och effektiva så lägger man in hela mediestödsfrågan i samma utredningspaket. Medievärlden förändras i grunden. Även vi som lokaltidning lever i ett landskap där vi arbetar med ett stort urval av kanaler och många tekniska modeller där webbar, papper och rörliga bilder går ut och in i varandra, säger Widar Andersson.