Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Inspektionen har misslyckats"

Arbetsmiljön på Försäkringskassan försämrad
NORRKÖPING
Arbetsmiljöinspektör Lars Burman drev under flera år frågan om dålig psykosocial arbetsmiljö på Försäkringskassan i Östergötland.
- Varje form av misslyckande har ändå någon form av lyckande, säger han i dag. När vi avslutade ärendet tyckte vi ändå att det blivit bättre.
- Just då kunde vi vända trenden med fler och fler arbetsskador. Nu har jag ryktesvis hört att man är på väg åt fel håll. Arbetsmiljön försämras åter. Inspektionen har misslyckats.

Norrköping2001-11-28 00:00
Burman har fått andra arbetsuppgifter och granskar inte längre arbetsmiljön i offentlig verksamhet.
- Jag kan inte vara helt nöjd då vi inte kunde stoppa utvecklingen. Vi stannade upp resan mot allt sämre miljö under en tid. Vi hade inte tillräcklig kraft att på längre sikt bryta nedgången och skydda de anställdas hälsa.
Burman finner det positivt att inspektionens anmärkningar mot Försäkringskassan skapade uppmärksamhet.
- Tyvärr kom inte den uppmärksamheten fram till regeringen. I regeringen väckte våra krav på kassan ingen uppmärksamhet alls. Detta är mycket beklagligt.

<b>Misslyckats</b>
Rent allmänt är Burman besviken över att arbetsmiljöinspektionen misslyckats hindra att människor slås ut från arbetsmarknaden.
- De lagliga möjligheterna finns. Ändå har det inte gått. När människor får allt för mycket jobb behöver fler anställas. Det är den enda och självklara lösningen. I stället har det kommit en massa trendiga påhitt. Kompetensutveckling och självstyrande grupper är några ideer. Massor av saker ska göras när arbetsbelastningen blir för hög, dock aldrig det självklara att anställa fler.

<b>Tragedier</b>
Burman beklagar alla mänskliga tragedier som följt av alla besparingar under 90-talet. Arbetsmiljöinspektionen borde ha skrikit mycket högre. Det handlar om sjukskrivna som aldrig kommer tillbaka. Deras psykiska hälsa kan ha gjort att deras äktenskap spricker, att de förlorar vänner och bekanta, att de avskys av arbetskamraterna och att de under flera år får ett bekymmersamt liv i total ensamhet. Burman tror ändå de med stöd från sjukvården kan komma tillbaka. Värre är det för dem som blir rättshaverister och aldrig kommer tillbaka.

<b>Sämre service</b>
Burman fruktar att ungdomar i dag inte väljer yrkesområden där sjukskrivningstalen är höga på grund av stress.
- Våra myndigheter har inga ambitioner att ha en hög service. För anställda som jobbar för att hjälpa andra är det omöjligt att acceptera. De tycker synd om människorna i den långa kön och anstränger sig för att hjälpa till. De tar luncher, kvällar och helger till hjälp. Den obetalda övrtiden blir allt större. Till slut orkar de inte längre. Sjukskrivningen kommer. Jag ser ingen lösning annat än att fler delar på jobben.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om