Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Insekterna har landat och äggen är lagda

Insekter och fjärilar har landat. De hundratals äggen har lagts till rätta.
Nu visas frukterna av många års envist arbete upp på Naturariet i Norrköping.
- Norrköping behöver de här samlingarna. Det är en enastående tillgång för skolor och studiebesök, säger Stig Hellerström, fd ordförande i Naturskyddsföreningen och fd stadsträdgårdsmästare.

Läderbaggen är en akut utrotningshotad art som trivs i gamla ihåliga träd. Den har flest antal förekomster i Östergötland och är därför lämplig som landskapsinsekt.
FOTO: ANITA KJELLBERG

Läderbaggen är en akut utrotningshotad art som trivs i gamla ihåliga träd. Den har flest antal förekomster i Östergötland och är därför lämplig som landskapsinsekt. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

NORRKÖPING2004-03-23 06:00
Stig Hellerström var en drivande kraft för att kommunens biologiska samlingar skulle finnas kvar i Norrköping och inte skickas till Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Samlingarna gömdes i många år i Stadsbibliotekets källare, men flyttades till Lithografen i mitten av 1980-talet.
Igår invigdes Naturariets senaste samlingar med traditionellt bandklipp av landshövdingen. Det som tillkommit i Naturariets samlingar, som Naturskyddsföreningen förvaltar, är insekter, framförallt fjärilar och fågelägg.

Europas största
Bland annat visas ekoxen, Europas största skalbagge och läderbaggen, en mycket sällsynt insekt som finns bland annat i Ingelstas ekbackar. Läderbaggen har också utsetts till Östergötlands landskapsinsekt. Och den som missade chansen att se en levande atlasspinnare på Fjärilshuset härom sommaren har möjlighet se den 20 centimeter stora skapelsen i fjärilssamlingen. Fågelintresserade kan studera 240 olika fågelägg. Däribland finns flera rariteter, t ex ägg från arten stortrapp. Den finns inte som häckfågel i Sverige, utan häckar i Ungern och östra delarna av Tyskland.
- Fågelägg har varit litet tabu, eftersom man inte ska störa fåglarna i deras bon visas sällan fotografier av ägg i fågelböcker. Därför är det en fin möjlighet att kunna se dem här, säger Göran Andersson, ordförande i Fink (Fågelföreningen i Norrköping).
Strutsägget ser groteskt stort ut vid sidan av småfåglarnas pyttesmå och nästan genomskinliga ägg. Många av fågeläggen, bland annat sillgrisslans, har en utpräglad päronform.
- Det är för att de då roterar kring sin egen axel och inte faller från klippväggar där sillgrisslan häckar, förklarar Göran Andersson.
Själv har Göran Andersson bidragit med ett ägg från storskarv. Det ska tilläggas att det var ett rötägg, ett okläckt men övergivet ägg.

Växtpoäng
Grunden för Naturariets samlingar är Lundborgssamlingen, från Carl Wilhelm Lundborg, som Norrköpings kommun köpte för 5000 kr till Norrköpings högre allmänna läroverk vid förra sekelskiftet. Synen på sällsynta växter, fågelägg och djur har förändrats sedan dess.
- På den tiden hade man en poängskala för växterna, som mest var de värda nittio poäng. Det var självklart så att de som hade chansen grävde upp de mest sällsynta växterna gjorde det. Sedan bytte man med varandra, berättar Stig Hellerström.
Idag är olagligt att plocka fågelägg och sällsynta växter och man ska låta djurens ungar och bon vara i fred.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om