Det finns ingen hejd när Bo-Christer Ribberfalk berättar om sina storslagna idéer. Han har tankar om det mesta och sprutar ur sig förslag och funderingar kring nya uppfinningar. Hemifrån huset strax utanför Åby kablar han ut prototyp på prototyp, ofta uppfinningar som ska förenkla skötsel av djur eller underlätta räddningsinsatser.
- Man måste tro på vad man gör, nu förverkligar jag idéer som jag samlat på mig, säger han.
Blev knäckt
Under många år var han verksam i larmbranschen och har varit delaktig i att sätta upp företag i så väl Baltikum som i Bosnien strax efter kriget. Men det innebar också tuffa påfrestningar.
- All skit jag fick se därnere knäckte mig, kommenterar han det annars framgångsrika företagsäventyret i Bosnien.
Tillslut tog allt arbete ut sin rätt.
- Det blev för mycket för mig 2006, jag tänkte att jag säljer skiten annars dör jag.
När han sålde sitt larmföretag var ett av villkoren att han inte fick verka inom branschen den kommande femårsperioden, istället skötte han hästar i Simonstorp.
- Det var skönt, då slapp man gå och pilla sig i naveln. Där höll jag på med hästarna och funderade på vad jag skulle göra med resten av livet.
Svaret: fila på alla sina idéer.
Hästuppfinningar
Många av hans sentida uppfinnaridéer har följaktligen också handlat om just hästar. Bland annat har Ribberfalk tagit fram flera olika varianter på en typ av hov som exempelvis räddningstjänsten ska kunna använda för att rädda stora djur som går ner sig i vakar eller vattenhål.
- Det var en häst som gick genom isen i Simonstorp för något år sedan och det var precis på sekunden att de lyckades få upp den vid liv, det var då jag började fundera på det här.
- Idag drar de slangar under magen på dem, det kan bli stora skador på djuren. Istället har jag konstruerat som en bur av brandslangar med tillhörande andningsstång, det blir som en stor hummertina, berättar Ribberfalk.
Han experimenterar också med en så kallad anti-pass-grind som ska slå igen och förhindra djur att springa tillbaka in i exempelvis en brinnande lada.
- Hästar vill ju gärna springa tillbaka, det ligger i deras gener att de vänder tillbaka, men en sådan hindrar dem att göra det.
Fodergrind
Ytterligare ett projekt är att konstruera ett portabelt system av grindar för automatisk utfodring av djur. Hinder som öppnar sig automatiskt till de hagar där fodret finns förberett när det är dags för djuren att äta.
- Med en sådan här behöver man inte åka hem eller be någon att åka förbi, djuren måste ju äta regelbundet. Det är ett evigt passande när de ska äta. De jag har pratat med är positiva till en sådan uppfinning.
Svårt med finansiering
Men att gå från tanke till fullskalig verklighet är inte det lättaste. Många idéer strandar om det inte finns någon som är beredd att satsa pengar på dem.
- Det gäller att hitta någon som vill gå in med pengar och det är lättare sagt än gjort, det är svårt att hitta finansiering. De fonder som finns att söka tycks dessutom för det mesta bara gå till forskare.
Men att sluta upp med jakten på de främsta innovationerna finns inte på kartan.
- Jag är ändå bara 60 år, jag känner att jag har några år kvar.