Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ingvar, 76, tvingas leva under existensminimum

Två veckor levde 76-åriga Ingvar Eriksson utan el och värme innan socialtjänsten ordnade ett sju kvadratmeter stort rum åt honom på Åby vandrarhem. Nu har han flyttat hem, men förväntas överleva på ettusenfemhundrakronor i månaden.

Om inte väninnan Anette Sirenlid hjälpt Ingvar hade han blivit vräkt. Hon förvånas över att samhället brister i sin omsorg kring äldre.

Om inte väninnan Anette Sirenlid hjälpt Ingvar hade han blivit vräkt. Hon förvånas över att samhället brister i sin omsorg kring äldre.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2013-05-14 05:05

Gång på gång hamnar svårt sjuka Ingvar Eriksson mellan samhällets stolar. Till följd av flera hjärnblödningar har han svårt att prata. Ett elakt bensår tvingar honom att gå med rullator. Han har dålig syn, lägger ofta bort sitt bankomatkort och glömmer att betala räkningar.

För tre månader sedan berättade Folkbladet hur han efter att ha glömt att betala en elräkning fick elen avstängd. I två veckor levde han i mörker utan värme innan grannar reagerade och kontaktade socialtjänsten.

Vandrarhem

Socialtjänsten ordnade då ett sju kvadratmeter stort rum på Åby vandrarhem, och skickade sedan hem en ansökan om ekonomiskt bistånd till hans lägenhet. Den hittade Ingvars väninna Anette Sirenlid när hon var hemma i lägenheten och letade efter den obetalda elräkningen.

– Socialsekreterarna som hjälpte honom till vandrarhemmet har alltså skickat ansökan på posten, trots att de såg vilket skick han var i, sa Anette Sirenlid till Folkbladet då.

Nedstämd

Efter Folkbladets artikel, och med med Anette Sirenlids hjälp, betalade socialtjänsten elräkningen och Ingvar Eriksson kunde flytta hem.

I samband med detta utsågs också en god man som skulle ta hand om hans ekonomi och se till att räkningarna betalades i tid.

När Folkbladet kontaktar Ingvar Eriksson för att höra hur det gått är han nedstämd.

– Jag får bara 1 500 kronor i månaden. Det ska räcka till mat, hygienartiklar, mediciner och busskort. Det går inte, säger han.

Obetalda skulder

Ingvar som har en relativt god pension borde egentligen ha kvar 4 600 kronor när räkningarna är betalda. Var mellanskillnaden på 3 100 kronor tar vägen har han ingen aning om.

– Det stämmer att han har 1 500 kronor i månaden att leva på. Jag har gjort bedömningen att resten ska gå till obetalda skulder, förklarar Ingvars gode för Folkbladet.

Det är långt under existensminimum. Hur ska han klara sig på det?

– Han måste klara sig på det, så vi hinner ikapp med hans skulder, svarar Ingvars gode man.

Men det stämmer inte. I uppdraget som god man ingår att se till att huvudmannen har tillräckligt med pengar, det vill säga att denne inte lever under existensminimum. Skulder betalas först om det finns möjlighet.

"För lite"

Maud Ohlén, överförmyndare vid överförmyndarenheten i Norrköpings kommun, tycker det hela låter märkligt.

– Grunden är att se till huvudmannens bästa, och 1 500 kronor i månaden är alldeles för lite att leva på, säger hon.

När Anette Sirenlid besökte Ingvar Eriksson för några dagar sedan stötte hon ihop med hans gode man. Hon förklarade då att Ingvar inte hade pengar till mediciner. Efter en stund kom den gode mannen tillbaka med 1 500 kronor.

Pengar som han till Folkbladet berättar att han plockat ut från sitt eget konto.

– Jag fick panik. Eftersom det verkade bråttom hämtade jag ut pengar från mitt konto. Jag får skriva ett skuldkvitto till Ingvar, säger han.

Enligt Maud Ohlén har Ingvar Erikssons gode man agerat felaktigt.

– Det är absolut förbjudet att låna ut pengar som god man. Vi måste undersöka det här, helt klart, säger hon.

Fakta/existensminimum

3 880 kronor är vad socialtjänsten anser att en ensamstående vuxen ska ha när hyra och räkningar är betalda.

4 683 kronor är vad Kronofogden anser att en ensamstående vuxen ska ha ha när hyra och räkningar är betalda. Då ingår inte busskort och mediciner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om