Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Inget tak för flyktingmottagande

Hur många nyanlända flyktingar som kommer till Norrköping går inte att svara på.Norrköping har nämligen valt att teckna ett sifferlöst avtal. Kommunen vill inte begränsa sitt flyktingmottagande utan vill att behovet i omvärlden ska få styra.- Denna sifferexercis är meningslös, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).

NORRKÖPING2012-12-13 10:42

Från januari till oktober i år har 688 nyanlända fått uppehållstillstånd i länet. Norrköping har tagit emot 240 vilket är mest i länet. I Linköping har 148 nyanlända fått uppehållstillstånd fram till oktober i år. (Se diagram).

Nästa år ska Östergötland ta emot cirka 3000 nyanlända. Det här är en ökning med närmare 2000 platser. Denna kraftiga ökning beror framförallt på anhöriginvandringen från Somalia samt den ökande inströmningen från Syrien och Afghanistan.

Enligt gällande överenskommelser har Östergötland kapacitet att ta emot cirka 1200 nyanlända varav 275 kan anvisas via Arbetsförmedlingen eller Migrationsverket. Alla kommuner förutom Norrköping har tecknat avtal om hur många flyktingar de kan ta emot. Linköpings kommun kan till exempel ta emot 500 nyanlända nästa år. Men kapaciteten är, enligt länsstyrelsen, större än så eftersom Norrköpings kommun har valt att teckna ett sifferlöst avtal med staten.

- De vill inte begränsa sitt mottagande av flyktingar och andra skyddsbehövande i ett visst antal platser, omfattningen på mottagandet ska istället avgöras utifrån de behov som uppstår i omvärlden, enligt länsstyrelsen.

Pontus Karlbom, integrationssamordnare på länsstyrelsen, som är den som har förhandlat fram det här ganska unika avtalet med Norrköping, tycker att det är bra.

- Det sänder starka signaler och visar ett starkt engagemang från Norrköpings sida, säger han.

Kan inte lova

Enligt kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist innebär inte det sifferlösa avtalet så mycket i praktiken.

- Vi är beredda att erbjuda dem samma villkor som för alla andra som flyttar hit. Det vore cyniskt av oss att dra en gräns.

Han förnekar att avtalet innebär att hur många nyanlända som helst kan komma till Norrköping.

- Ett skäl till nollavtalet är just att vi inte kan lova att det finns bostäder. När Linköping anger hur många de kan ta emot så lovar de att ta fram lägenheter till dessa. Det kan inte vi göra det, fortsätter han.

Akut bostadsbrist

I överenskommelsen ingår också, enligt Stjernkvist, att de statliga myndigheterna i första hand ska anvisa de nyanlända flyktingarna till städer som har lediga lägenheter.

- Men vi sviker ingen i akuta lägen och vi tar oss an dem som flyttar hit spontant vilket många väljer att göra.

Lars Stjernkvist lyfter också fram det goda samarbetet mellan länets kommuner.

- Vi hamnar inte i samma läge som till exempel Malmö, där grannkommunerna säger nej. Vi har grannar som ställer upp.

Han tror också att den akuta bostadsbristen som råder i Norrköping just nu automatiskt kommer att bromsa den spontana inflyttningen.

Gynnar inte integrationen

Pontus Karlbom på länsstyrelsen menar att Norrköping kommer att få problem om de nyanlända fortsätter att flytta till kommunen utan att ha någon bostad.

- Det gynnar ju inte integrationen och etableringen när det primära blir att jaga bostad för natten, istället för att lära sig språket och stärka sin konkurrenskraft på arbetsmarknaden. Men det här har ju egentligen inget med Norrköpings sifferlösa avtal att göra, säger Karlbom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om