Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Inget kan ersätta riktigt hantverk

NORRKÖPING
I söndags var det dags för Norrköpings Stadsmuseums populära hantverksdag.
- Många kanske uppfattar hantverk som dött. Men det går inte alltid att ersätta människans hantverk med maskiner, säger Bonnie Festin, utställningsintendent på Norrköpings Stadsmuseum.

– Det är sorgligt att inte fler kvinnor bär hatt, tycker Ann Mari Johansson. Hon började arbeta som springflicka i en hattbutik 1954. I dag är hon själv modist och driver en hattbutik i Norrköping.	
FOTO: ROBERT SVENSSON

– Det är sorgligt att inte fler kvinnor bär hatt, tycker Ann Mari Johansson. Hon började arbeta som springflicka i en hattbutik 1954. I dag är hon själv modist och driver en hattbutik i Norrköping. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2001-10-22 00:00
Hantverksdagen har funnits i cirka tio år och är populär i Norrköping. Den brukar besökas av ungefär 1500 personer. Nytt för i år var att det organiserades verksamhet för barn.
- Det är jätteroligt att det kommer så många. Med barnsatsningen vill vi locka fler barnfamiljer, säger Bonnie Festin.
Stadsmuseet har en stor samling av hantverksföremål och hantverksdagen avknyter förstås till dem. Men även nya hantverk visas upp.
- Det kommer ständigt nya hantverk. I år har till exempel en nagelskulptör bjudits in, säger Bonnie Festin.
Representanter från totalt tretton olika hantverk deltog i år. Förutom en nagelskulptör, fanns där modister, sömmerskor, frisörer, dekorationsmålare, fönsterhantverkare, tillverkare av åror och många fler.
En av de hantverkare som bjudits in var Alfred Bergström. Han bor i St Annas skärgård och tillverkar åror av granträ. Ungefär tio timmar tar det för honom att tillverka ett par åror.
- Jag säljer inte så mycket. Så det är inget man blir rik på direkt. Men jag utför reparationer också och sådana jobb finns alltid, berättar han.
Ann Mari Johansson berättar att hon började som springflicka i en hattbutik 1954. I dag är hon modist, som betyder hattillverkare. Hennes hattar har hamnat i rampljuset både på Arbis och Östgötateatern. Men för att klara sin försörjning arbetar hon även som sömmerska.
- Om alla som varit här i dag hade köpt en hatt av mig så skulle jag inte ha några kvar i min butik. Det är sorgligt att inte fler kvinnor bär hatt, säger Ann Mari.
Dagen arrangeras av Norrköpings Stadsmuseum i samarbete med Hantverksutskottet och Företagarna i Norrköping.
- Det här är ett bra sätt att levandegöra hantverket, säger Claes Göran Åberg, ordförande i Hantverksutskottet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om