Inget högtryck i sikte
Det går att lita på meteorologerna på SMHI. Deras prognoser är väl underbyggda.Tyvärr måste man nog säga. För inte lovar de något högtryck inte. Nej, det ostadiga vädret fortsätter i tio dygn framöver.
Här gör meteorologen Andre Franke och hans kollegor väderprognoser. De sammanställer dataprognoser, information från markstationer, ballonger, fartyg, bojar, flygplan, väderradar, satelliter och blixtlokaliseringssystem. Med avancerade beräkningsmodeller görs analyser och prognoser i SMHI:s egen superdator. Sedan är det meteorologen som i slutändan gör den slutliga prognosen. FOTO: SUSANNE LUNDBÄCK
Foto:
Och så sitter vädergudarna där och hånflinar åt oss. "Nej, i juni ger vi dem ingen sol". Enligt meteorologerna på SMHI blir det inget högtryck de dagar som återstår av juli heller. Någon enstaka fin dag med sol, som det har varit hittills, men mest regn, regn och åter regn. Lågtrycken står på rad.
Dessutom är vi just nu inne i den beryktade Fruntimmersveckan. Den har inte fått sitt dåliga rykte utan anledning. Enligt statistiken är det sista veckan i juli och första veckan i augusti som det regnar mest under hela sommaren.
Viktigt samtalsämne
Det är inte bara vi stackars frusna nordbor som är besatta av vädret. Över hela världen är vädret det vanligaste samtalsämnet. Alla är beroende av vädret, oavsett var man bor. För semesterfirarna handlar det om välbefinnade, men för många handlar det om överlevnad. Vädret är lika viktigt för en bonde i Skåne som för en bonde i Sydafrika.
Hela världen samarbetar för att väderprognoserna ska bli så exakta som möjligt. Väderobservationer rapporteras in från en mängd olika håll på jordklotet. Var tredje timma kommer nya uppgifter. All information bearbetas i fyra olika superdatorer, bland annat i USA och England. De prognoserna kommer sedan till Norrköping och matas in i SMHI:s egen superdator, som står i Linköping och ägs av SMHI, Universitetet och Saab tillsammans.
Där anpassas väderprognosen till norra Europa. Det är sedan upp till meteorologen att tolka all information, dataprognoser, satellitbilder, väderradar och blixtlokalisering, och sammanställa en prognos. Den prognosen anpassas sedan i sin tur till olika målgrupper som TV, radio, lantbrukare och sjöfart.
Säkra prognoser
- En femdygnsprognos i dag är lika tillförlitlig som en endygnsprognos var för 20 år sedan, säger Jan-Olof Eriksson, chef för företag och media på SMHI. Vi har de allra snabbaste och kraftfullaste datorer som finns.
Ibland säger meteorologerna att det ska bli skurar och så är det uppehåll hela dagen.
- Säger de att det ska regna en till tre millimeter i Östergötland i form av skurar, betyder det att det kan regna i Norrköping, men inte i Linköping, säger Jan-Olof Eriksson.
Åtta av tio korta väderprognoser stämmer till punkt och pricka.
Nederbörden har slagit alla rekord den här sommaren och maxtemperaturen har inte varit så låg sedan SMHI började göra regelbundna mätningar. Det har varit den sämsta sommaren på 76 år. Men någon riktig förklaring till det dåliga vädret finns inte.
- Nej, men det finns en tendens till klimatförändring, säger meteorologen Andre Franke. Mer moln och därmed mer regn med mer extrema händelser, som översvämningarna i Småland.
Ingen överraskning
Men översvämningarna i Småland kommer egentligen inte som någon överraskning för meteorologerna och hydrologerna på SMHI.
- Sådana här flöden återkommer med jämna tidsintervaller, säger Håkan Nordkvist, säljare på SMHI. Det kan till exempel vara en 100-årsintervall. Någon gång inom den tidsperioden vet man att det kommer ett nytt flöde. Anledningen till att det blir så stora skador på hus beror också på att folk vill bo närmare och närmare vattnet vid stränderna. Man bygger utan att tänka på konsekvenserna.
Det kommer att fortsätta regna. Även i de översvämningsdrabbade områdena. Hydrologerna på SMHI har fullt upp.
Längre än tio dygn sträcker sig inte meteorologernas prognoser. Så ge inte upp. Augusti finns kvar att hoppas på. Kanske bestämmer sig vädergudarna för att slänga in ett stabilt högtryck över Sverige under sommarens sista månad.
<b>Fakta SMHI</b>
SMHI (Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut) är en beredskapsmyndighet med uppdrag att skydda liv och egendom. Det betyder att meteorologerna måste finnas på plats dygnet runt.
SMHI är samhällets expertorgan inom meteorologi (läran om vad som sker i atmosfären), hydrologi (läran om vattnets vägar i vattendrag) och oceanografi (läran om havet).
SMHI är en myndighet under miljödepartementet. Man bedriver forskning inom meteorologi, hydrologi, oceanografi och klimatologi.
Halva verksamheten finansieras med skattemedel i form av anslag.
Andra halvan är affärsverksamhet.
Ett av de största konsultuppdragen var byggandet av Öresundsbron. Det gav intäkter på tio mijoner per år i flera år. Bron var bland annat tvungen att konstrueras så att saltbalansen mellan Östersjön och Nordsjön inte skulle rubbas.
Den affärsdrivande halvan gör också specialprognoser för olika kundgrupper, till exempel tidningar, lantbrukare och sjöfarten.
SMHI är fyra i världen på att göra prognoser för fartyg. Man räknar fram bästa rutten och följer sedan fartyget under hela resan, bland annat genom daglig kontakt med kaptenen.
SMHI omsätter cirka 500 miljoner kronor.
Antal anställda är 550.