Inget har gjorts för att hjälpa utsatta flickor
NORRKÖPINGEtt år har gått efter mordet på Fadime Sahindal men arbetet för invandrarflickor i Norrköping har inte kommit igång. Kommunen och länsstyrelsen i Östergötland säger sig inte ha resurser till att kunna åtgärda problemet.- Det har gått alldeles för lång tid utan att något konkret har gjorts åt det här problemet, konstaterar landshövding Björn Eriksson som skrev under länsstyrelsens ansökan om medel för utsatta flickor.
- Gruppen har för närvarande slutat att träffas därför att vi inte kan gå vidare i brist på resurser, förklarar Ingvar Almrot, ansvarig tjänsteman i utredningsgruppen.
<b>Skyddade bostäder</b>
Gruppen har formulerat att det behövs förebyggande arbete, skyddade bostäder och ett resursnätverk som kan ge stöd om det behövs.
- Resursnätverk och förebyggande arbete kräver idag inte mycket pengar men skyddade bostäder som vi inte har i Norrköping har vi ingen möjlighet att utveckla, säger Ingvar Almrot men förklarar också att arbete för utsatta flickor pågår.
- Det förekommer idag ett förebyggande arbete, stöd till flickor och familjer men allt detta behöver utvecklas. Just nu står det stilla och vi funderar på hur vi ska kunna gå vidare, fortsätter han.
En eventuell fortsättning på arbetet är ett samarbete med länsstyrelsen i Östergötland. Men där går utvecklingsarbetet för närvarande också långsamt.
- Vi har lämnat in en ansökan till regeringen så nu kan vi bara invänta svaret i vårbudgeten. Men detta är ett jätte stort problem som man inte löser i en handvänding. Det kommer att ta en eller två generationer innan vi har en lösning, konstaterar Bo Silén, socialdirektör på länsstyrelsen i Östergötland.
I mitten av december skrev landshövding Björn Eriksson under länsstyrelsens ansökan om medel för utsatta flickor i patriarkala miljöer.
- Tidigare är det bara storstäderna som fått pengar till detta men jag tycker att flickor i Norrköping har lika stor rätt till hjälp som flickor i Lidingö. Det har gått alldeles för lång tid utan att något konkret har gjorts, säger han.
<b>Stort behov av skydd</b>
Länsstyrelsen har tidigare uppmärksammat att skyddsbehovet av flickor på grund av allvarliga hot är stort i länet. I ansökan krävs att fler kommuner än storstäderna ska få ekonomisk hjälp för att kunna skydda flickor från familjer med starkt patriarkala värderingar.
- Det handlar om kompetensutveckling, kunskapsuppbyggande och forskning men framför allt att öka kunskaperna hos de som kommer i kontakt med dessa flickor, förklarar Bo Silén på länsstyrelsen.
Ett förslag är att länsstyrelsen kanske skall samordna insatser för utsatta invandrarflickor över hela länet. Men en exakt lösning på problemet finns inte idag varken hos Norrköpings kommun eller länsstyrelsen i Östergötland.
- Det är inte så enkelt, idag har vi inte den exakta lösningen för det handlar inte bara om flickorna utan även föräldrar och bröder måste tas med i arbetet, konstaterar Bo Silén, socialdirektör på länsstyrelsen i Östergötland.
- Det är oerhört bra och viktigt att arbetet nu kommer igång för det har gjort alldeles för lite, konstaterar landshövding Björn Eriksson och hoppas att länsstyrelsen i Östergötland skall få mer än de två miljoner kronor man ansökt om.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!