Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Inget brott bakom byggolyckor

Förundersökningarna mot ED Bygg efter dödsolyckan på Folkborgsvägen och praktikanten som skadades i Ljura har lagts ned.

Efter beskedet.  Ett kvitto på att den egna organisationen har agerat korrekt, kommenterar Anders Whass, vd vid ED Bygg, att förundersökningarna lagts ned.

Efter beskedet. Ett kvitto på att den egna organisationen har agerat korrekt, kommenterar Anders Whass, vd vid ED Bygg, att förundersökningarna lagts ned.

Foto: Leif Hallberg

NORRKÖPING2016-12-28 07:00

Det beslutet tog kammaråklagare Bengt Svensson vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål tidigare i december.

Den 21 januari fick en praktikant vid ED Byggs arbetsplats i Ljura käken kluven vid arbete vid en kapmaskin. Sågklingan studsade upp när han skulle kapa ett lecablock.

Den 29 februari avled en 54-årig polsk byggnadsarbetare efter ett fall från andra våningen vid ED Byggs arbetsplats på Folkborgsvägen.

Läs mer: "En svart dag som ingen ska behöva uppleva".

Förundersökning inleddes i båda fallen mot ED Bygg med misstanke om arbetsmiljöbrott. Nu har förundersökningarna lagts ned, då man inte kunnat visa på något brott. Motiveringen är densamma i båda fallen:

"Det går inte att få fram bevisning för att arbetsgivaren genom sitt arbetsmiljöarbete hade kunnat förebygga olyckan för att man kände till riskerna eller borde ha känt till dom."

Det känns tryggt att få ett kvitto på att den egna organisationen har agerat korrekt, säger Anders Whass, vd vid ED Bygg.

Vad är det som har gjort att man lagt ner förundersökningen om dödsolyckan?

– Skälet som vi har fått är att man inte kan bevisa att vi har gjort oss skyldiga till något brott, säger Anders Whass.

ED Bygg tillsatte också en extern utredare för att själva få en objektiv bild över händelseförloppet.

Läs mer: Det gav bilderna.

Enligt Anders Whass var delar av ett skyddsräcke bortplockat.

– Vi har kamerabevakning på alla våra arbetsplatser, som sparar bilder varje halvtimme.

Man har sett att tjugo minuter innan olyckan sitter skyddsräcket på plats. Vem som plockat bort räcket, under något arbetsmoment, kan man bara spekulera om, menar Whass. Fakta är att skyddsräcket satt där tjugo minuter innan och att det var byggnadsarbetaren som arbetade där.

Den tragiska dödsolyckan skakade företaget. Efter olyckan har företaget, som ett av de första lokala byggföretagen i Sverige, arbetsmiljöcertifierat sig.

– Med det sagt kan man aldrig garantera att en olycka inte händer igen.

Byggbranschen är en olycksdrabbad bransch. Det visar inte minst olyckan med kapmaskinen i Ljura.

– Tyvärr har det inträffat ganska många olyckor med just den typen av maskin runt om i Sverige.

Efter olyckan har ED Bygg haft utbildning på maskinen bland sina medarbetare. Företaget försöker också minimera användning av den typen av maskiner.

Fakta

Den 21 januari fick en praktikant vid ED Byggs arbetsplats i Ljura käken kluven vid arbete vid en kapmaskin.

Den 29 februari avled en 54-årig byggnadsarbetare efter ett fall från andra våningen vid ED Byggs arbetsplats på Folkborgsvägen.

Nu har båda förundersökningarna om misstänkt arbetsmiljöbrott lagts ned då utredning inte kunnat visa att företaget eller någon enskild person begått något brott.

Det gick under tisdagen inte att nå åklagare eller utredare för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om