Inget beslag - men fängelset inte knarkfritt
NORRKÖPINGFör första gången någonsin hittades förra året ingen narkotika på Norrköpingsanstalten. Men urinprover och hundsökning visar tydliga spår på att droger förekommit. De intagna får fortfarande tag i narkotika. Nu satsar Kriminalvården på en ny strategi i hela Sverige och förändringar kommer att ske även i Norrköping.
- Sökning med hund har visat att det funnits narkotika och urinprov har också visat det så jag tror att situationen är oförändrad egentligen, berättar Niklas Carlsson säkerhetssamordnare på anstalten i Norrköping.
<b>Små mängder</b>
Tidigare år har det hittats narkotika men bara i mycket små mängder, man har beslagtagit några gram hasch.
- Eftersom det fortfarande uppenbarligen kommer in droger så är det naturligtvis ett problem även om det bara kommer in små mängder, fortsätter Niklas Carlsson.
Narkotikan förs troligen in via post och försändelse, när någon haft permission eller via en besökare.
Därför har man allmänt valt att utarbeta bland annat visitering, urinprover och brevgranskningen. Men satsningen är bara i förstadiet.
Under våren kommer kriminalvården att intensifiera arbetet med att få fram den nya strategin. Granska vilka möjliga invägar narkotikan har idag.
<b>Sväljer knarket</b>
- Idag förs det in på sätt som är svåra att upptäcka. Man sväljer eller stoppar upp det i kroppen så att det är svårt att spåra, förklarar Wivi-Ann Heurlin-Krantz, säkerhetsinspektör på Norrköpingsenheten.
Den nya satsningen kommer att innebär att färre vårdare utför kontroller för att de på så sätt ska bli bättre.
- På sikt leder det till att vissa personer är mer kunniga i det här området. Det blir en mindre grupp som ägnar sig åt detta än vad det är idag, förklarar Wivi-Ann Heurlin-Krantz.
<b>Ingen stor förändring</b>
Vad den nya strategin innebär för anstalten i Norrköping är inte helt klart ännu.
Om strategin håller och vilka som skall specialiseras beror mycket på hur personalens schema ser ut idag.
- Det blir egentligen ingen stor förändring. I praktiken bara att det som görs idag skall göras bättre, säger Wivi-Ann Heurlin-Krantz och förklarar att problemet på anstalten i Norrköping är mycket litet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!