Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Inget att göra om det blir fel

De flesta är positiva till Östgötatrafikens jagar tjuvåkare. Men flera upprörs över den senaste tidens razzior på spårvagnarna. - Biljettsystemet bygger på att du själv tar ansvar och betalar för resan, säger Bo Lingestig, huvudskyddsombud på Veolia.

NORRKÖPING2013-04-05 10:42

Över 500 personer saknade giltigt färdbevis vid extra insatta biljettkontroller i kollektivtrafiken i Norrköping den senaste månaden.

- Bedrövligt, enligt Östgötatrafiken.

- Det är alldeles för komplicerat och omständigt att betala. Det är därför det blir så här, kontrar flera Norrköpingsbor som hört av sig till Folkbladet efter måndagens artikel om hur Östgötatrafiken jagar fuskåkare.

Förare kritiska

En förare blev upprörd över att en dam med rollator fick tilläggsavgift på 1200 kronor trots att hon dragit sitt resekort som det fanns pengar på. Föraren är övertygad om att den äldre kvinnan talade sanning.

- Biljettmaskinsystemet fungerar nämligen mycket dåligt, säger föraren som vill vara anonym.

Får ingen hjälp

En annan kvinna försökte häromveckan registrera sitt resekort på spårvagnen, utan att lyckas. Det visade sig senare att hon fått betala för resan flera gånger.

- Det värsta är att man inte får någon hjälp, säger kvinnan som liksom flera andra resenärer knackade på förarens ruta för att få hjälp.

Men föraren ignorerade dem.

Bo Lingestig, som företräder förarna på Veolia, är väl medveten om att biljettsystemet krånglar och att det ofta blir galet.

?Du har ansvaret?

Han tycker att man ska kontakta personal om det blir fel, om du till exempel får en röd signal när du drar kortet. Problemet är att det sällan finns någon personal som kan hjälpa till.

- På de nya spårvagnarna sitter chaufförerna inlåsta och det är inte meningen att de ska betjäna kunder, säger Bo Lingestig.

Det finns helt enkelt inget du kan göra om det blir fel.

- Biljettsystemet bygger på att du själv tar ansvar och betalar för resan. För det är ingen som kontrollerar dig, fortsätter Lingestig.

Kan överklaga

Har du otur hamnar du i en biljettkontroll och får en tilläggsavgift på 1200 som vuxen eller 600 kronor, som ungdom, för att du saknar giltigt färdbevis.

- Vi kan tyvärr inte ta hänsyn till några omständigheter vid de här biljettkontrollerna, säger Lingestig och framhåller att missnöjda passagerare kan överklaga till Östgötatrafiken och hoppas på att få sin tilläggsavgift struken.

Enligt Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken, får mellan 10 och 20 procent av de resenärer som överklagar sin tilläggsavgift struken. Den vanligaste orsaken: strul med biljettmaskinsystemet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om