Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Inger Hasselgren lämnar LO-familjen

NORRKÖPING
Inger Hasselgren blir tjänsteman 1 januari.
Försäkringsanställdas förbund lämnar LO och går in i TCO.
Hasselgren är arbetsplatsombud på Försäkringskassan i Norrköping och ledamot i styrelsen för avdelning 49 Östergötland.

Inger Hasselgren är arbetsplatsombud för Försäkringsanställdas förbund i Norrköping. Förbundet lämnar LO och går till TCO vid årsskiftet.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Inger Hasselgren är arbetsplatsombud för Försäkringsanställdas förbund i Norrköping. Förbundet lämnar LO och går till TCO vid årsskiftet. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2001-12-06 00:00
Hon tar förändringarna med ro.
- Det är inte något dramatiskt. Våra arbetsuppgifter blir desamma. Jag har varit tjänsteman sedan jag började för 26 år sedan. Fast jag och alla andra anställda på Försäkringskassan tillhört LO.
Anslutningen har historisk bakgrund. Försäkringskassorna föddes på 30-talet ur sjuk- och begravningsföreningar. Människor i industrin slöt sig samman för att skydda och hjälpa varandra vid sjukdom och dödsfall. Mest var det män som gick runt och samlade in pengar.
I dag är majoriteten av de anställda kvinnor. I Östergötland är kvinnoandelen 81 procent, medelåldern 48 år och genomsnittlig anställningstid 23 år. Det är något lägre siffror än för landet som helhet.
- När vi nyrekryterar frågar ofta de nyanställda varför fackföreningen är LO-ansluten, berättar Hasselgren. De förstår då vi berättar om den historiska bakgrunden.
1995 och 1997 drog Försäkringskassan in på personalen. I Östergötland försvann en tredjedel av de anställda.
- Vårt medlemsantal har varit vikande senare år. Vi behöver bli fler för att vara starka. Vi har hela 90-talet undersökt möjligheterna att gå samman med andra. Vi ville gärna vara ute i så god tid att vi kunde välja själva och inte tvingas in i något annat förbund.
Inom TCO planerar HTF, ST och SKTF ett stort tjänstemannaförbund med start 2003.
- Eftersom förbunden är kvinnodominerade och delvis har samma frågor som vi anmälde vi vårt intresse av att bli med. Vi var välkomna. Jag vill betona att vi har lika gott samarbete med LO-förbunden som med förbunden i TCO.
Försäkringsanställdas förbund tillbringar bara ett år som eget TCO-förbund om planerna går i lås.
- Målet för oss är att inget får bli dyrare. Vi har mycket bra försäkringar och dessa hoppas vi kunna behålla.
- Jag hoppas också att vi kan fortsätta med det lokala arbetet och att vi får en landsomfattande klubb eller sektion för de försäkringsanställda inom det nya förbundet.

<span class=rub>Slås samman 2003</span>
Sveriges kommunaltjänstemannaförbund, Tjänstemannaförbundet HTF, Statstjänstemannaförbundet från TCO-sidan och Försäkringsanställdas förbund från LO-sidan planerar att gå samman 1 januari 2003.
Arbetsnamn för sammanslagningen är TriO. Från början var det de tre TCO-förbunden som diskuterade sammanslagning.
På förbundsplanet är alla förbund eniga. HTF Östergötland är emot en sammanläggning.
Det nya tjänstemannaförbundet får 370 000 medlemmar.
Östergötland slås regionalt samman med Sörmland och Gotland. Ett regionkontor med 20 anställda placeras i Linköping.
I dag har alla förbunden utom FF regionkontor i Norrköping.

<span class=rub>Bildades av säljare</span>
Försäkringanställdas förbund (FF) bildades 1918 av säljare på Folksam. 1930 vann de första medlemmarna för sjukkassorna inträde och är sedan början av 1960-talet i majoritet.
Förbundet har 16000 medlemmar i dag. 85 procent av medlemmarna är kvinnor.
Från 1 januari 2002 går medlemmarna på Försäkringskassan över från LO till TCO.
De omkring 1000 medlemmarna på Folksam stannar inom LO och går in i Handels. 90 procent av medlemmarna på Folksam är män. Medelåldern är 46 år. I Handels kommer de Folksamanställda att bilda en landsomfattande klubb.
På Försäkringskassan är 85 procent kvinnor. Medelåldern är 49 år och genomsnittlig anställningstid 27 år.
Medlemmarna i Östergötland tillhör avdelning 49 med kontor i Linköping. När Folksam lämnar blir omkring 650 medlemmar kvar i FF i Östergötland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om