Ingen större oro bland personalen
NORRKÖPINGI avvaktan på provsvar från Totalförsvarets forskningsinstitut rådde under tisdagen informationsvaakum. - Om det inte finns fakta måste vi leva med ovissheten, tills det finns ett svar. Men i en sådan här situation är det viktigt att informera även om det inte finns några svar att ge, så att det inte sprids obekräftade uppgifter som sprider onödig oro, säger Göran Lindmark, informationschef på Styrelsen för psykologiskt försvar, SPF.
Vad har ni gjort för att möta oron bland personalen?
- Vi har upprättat en krisgrupp som finns i beredskap. Vi har engagerat företagshälsovården så de anställda har tillgång till psykolog om det behövs. Men de verkar inte vara så oroliga. Det verkar vara lugnt, sade Anders Eriksson, produktionschef på Posten i Norrköping, på onsdagseftermiddagen.
<b>Tvärsektoriell</b>
Sveriges struktur för krishantering förändras. Den ska bli tvärsektoriell, som det kallas.
- I dag är allt väldigt uppdelat i sektorer. Biologisk krigsföring faller under myndigheter som smittskyddsinstitutet och socialstyrelsen. Det behövs bättre samordning över sektorers gränser och en tydligare fördelning av ansvarsområden. Vissa frågor rör flera myndigheter och kan tappas bort av den anledningen, säger Svante Werger, informationschef för Överstyrelsen för civil beredskap.
Enligt regeringens totalförsvarsproposition kommer stukturförändringen att ske successivt under nästa år.
- Med den nya krishanteringssystemet ska kommuner på lokal nivå och Länsstyrelsen på regional nivå få ett samordningsansvar och mer ansvar för information, säger Svante Werger.
- När Tjernobylolyckan inträffade blev mycket fel, eftersom berörda myndigheter gick ut med olika information. Det skapade mycket onödig förvirring och oro, säger Björn Körlof, generaldirektör på SPF.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!