Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ingen sänkt hyra

Kan man få sänkt hyra, om det blir extremt varmt inne i lägenheten, som det varit senaste tiden? Svaret på den frågan blir dock ett nej.

Sänkt hyra för att lägenheterna är för varma, kan Gunnar Bquist, vd hos Hyresbostäder, inte tänka sig.

Sänkt hyra för att lägenheterna är för varma, kan Gunnar Bquist, vd hos Hyresbostäder, inte tänka sig.

Foto: Magnus Andersson

Norrköping2018-07-30 17:00

NORRKÖPING

Åtminstone av Gunnar Boquist, vd för Hyresbostäder i Norrköping:

– Det kan absolut inte bli tal om sänkt hyra, för det är ju inte vi som hyresvärd, som är orsaken till den extrema värme vi drabbats av den här sommaren.

– Däremot, tillägger Gunnar Boquist, justerar vi alltid värmen om någon hyresgäst har det för kallt under vintern, för då är det vi som är orsaken.

– Men när det nu istället blir för varmt i lägenheten, är det ju inget som vi som fastighetsägare kan gör något åt eller rå för.

Kan ni inte installera kyla i husen?

– Vi gjorde faktiskt det i vårt senast byggda äldreboende. Där har vi kyla och det glädjer mig, för de äldre är ju alltid de som har det jobbigast i såna här värmeböljor.

– Men i vanliga hyreshus, tror jag inte alla vill ha kyla installerad, till den kostnad och hyreshöjning det skulle innebära, eftersom sådan här extrema värmeböljor är så enormt ovanliga.

Men om det blir mer extremväder i framtiden?

– I så fall får vi troligen omvärdera möjligheten att bygga in kyla i våra hus, men som det ser ut idag är det inte aktuellt.

– Däremot går vi ut på olika kanaler, bland annat vår hemsida och facebook och tipsar om hur man skyddar sig mot värmen, bland annat att man vädrar på natten och drar ned persiennerna på dagtid. Vi har flera tips på vår hemsida för att klara av värmeböljor bättre.

– Faktum är ju att vi inte är vana vid såna här värmeböljor, förutom när vi är på semester söderut, för då är ju värmen semesterlik. Men här hemma går vi mest bara och frustar när det är för varmt för länge. Vi kanske får göra som japanerna, som går med paraply för att skydda sig i värmen. Det kanske är något för oss också.

Hyresgästföreningen har de senaste två veckorna tagit emot runt 4 500 samtal och mejl från hyresgäster i hela landet och minst hälften av dessa handlar om den extrema inomhustemperaturen, som ibland överstigit 30 grader varmt.

– Vi har varit extremt nedringda just nu, särskilt med tanke på att det är juli och i vanliga fall väldigt lugnt så här i lågsäsong, säger Mikael Renqvist som är jurist på Hyresgästföreningen, till SVT Nyheter.

De flesta som hör av sig vill veta vilka rättigheter man har som hyresgäst och vilka skyldigheter hyresvärden har när inomhustemperaturen i vissa fall börjar krypa upp över 30-gradersstrecket.

– Hyresvärden ska se till att lägenheten är i fullt brukbart skick och vad det innebär i praktiken ska prövas av det kommunala miljökontoret och hyresnämnden, säger Mikael Renqvist.

Tillåten värme

Så varmt får du ha i din lägenhet

Temperaturen bör vara minst 20 grader och max 24 grader. Det gäller dygnet runt.

Under sommaren får temperaturen vara upp till 26 grader under en begränsad period, men det ska aldrig vara varmare än 28 grader.

Höga inomhustemperaturer kan leda till illamående, trötthet och huvudvärk.

Är inomhustemperaturen för varm ska du kontakta dig hyresvärd eller bostadsrättsförening för utredning och eventuella åtgärder.

Om inte tillräckliga åtgärder görs kan du kontakta myndigheten för miljö- och hälsoskydd som finns i den kommun som du bor i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om