Ingen rolig läsning om hälsotillståndet

Norrköpingsbor dör tidigare än andra, de är arbetslösa, de dricker mer alkohol och de har sämre utbildning än övriga svenskar.
Kommunens rapport om folkhälsan i Norrköping är dyster läsning.

NORRKÖPING2004-06-11 06:00
Rapporten, som heter "folkhälsodata för Norrköping 2004" är ett första steg mot det välfärdsbokslut som Norrköpings kommun ska ta fram.
Den visar att norrköpingsborna ligger sämre till i både länet och i landet som helhet på flera punkter:
nn Medellivslängden är lägre. Både för män och kvinnor. I Norrköping är medellivslängden för män 75,9 år och för kvinnor 80,8 år. För landet i helhet är motsvarande siffror 76,8 år för män och 81,7 år för kvinnor.
Samtidigt ökar medellivslängden stadigt i hela landet, även i Norrköping. Det beror på förbättrade levnadsvanor, men även på bättre vård. Människor med kroniska sjukdomar kan leva ett bra liv trots sin sjukdom.
nnAntalet självmord per 100 000 kvinnor över 14 år är högre.

** Valdeltagandet är lägre.

** Lägst utbildning. Alltfler Norrköpingsbor väljer att studera på eftergymnasiala utbildningar och högskolor, men ändå har norrköpingsborna lägst utbildning i landet
nn Färre elever i årskurs nio är behöriga till gymnasieskola. Men antalet behöriga ökade med två procentenheter mellan 2001 och 2002.

** Fler arbetslösa.

** Sämre betalt. Kvinnorna tjänar mindre än männen.

** 16 procent av barnen lever i fattigdom enligt Röda Barnens definition. Fem procent av barnen lever i familjer med låg inkomst, sju procent i familjer med socialbidrag och fyra procent av barnen lever i familjer med både låg inkomst och socialbidrag.
nn Fler anmälda arbetsskador per sysselsatt man respektive kvinna år 2001.

** Fler antal döda i hjärt- och kärlsjukdomar per 100 000 invånare.

** Högre alkoholförsäljningen beräknat per invånare.

** Fler blivande mödrar röker. Men samtidigt har antalet rökande gravida minskat.

** Högre dödlighet i lungcancer.
Men det finns faktiskt några ljuspunkter. År 2003 hade Norrköping ett positivt födelsenetto för första gången sedan 1995, alltså det föddes fler än det dog. Det föds också fler barn i Norrköping än någon annanstans i landet. Och Norrköping är den stad dit flest ungdomar i åldern 20 - 25 söker sig.

Lånar mer böcker
Norrköpingsborna lånar också mer böcker än övriga svenskar.
Kommunen har bildat ett utskott, utskottet för välfärd och hållbar utveckling, som bland annat ska arbeta med att förbättra folkhälsan.
- Vi är inte rädda att visa vad vi behöver jobba med, säger Li Teske, kommunalråd (s) och vice ordförande i det nya utskottet. Det är viktigt att se hur det är och inte blunda. Kommunen satsar väldigt mycket på folkhälsan. Men det är ett långsiktigt arbete.
Norrköpings kommun ligger långt framme när det gäller att ta fram folkhälsosiffror.
- Vi ska inte jämföra oss så mycket med länet och landet i övrigt, säger Li Teske. Det gäller att förbättra våra egna siffror.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om