Ingen rök utan vatten
NORRKÖPINGI Stockholm finns vattenpipa på flera orientaliska krogar.Nu har den gjort sitt intåg även i Norrköping.- Många skeptiska och tycker att det ser flummigt ut. Men en del svenskar blir nyfikna och vill prova när de ser invandrare röka, säger Abbe Massi, som äger restaurang Beirut.
Vattenpipan har kommit till Norrköping. Utan vattenpipan är det här ingen äkta libanesisk restaurang, säger Abbe Massi, ägare till den nyöppnade, libanesiska krogen Beirut. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
- Utan vattenpipa är det ingen äkta libanesisk restaurang . I Libanon är vattenpipan en fluga, säger Abbe Massi.
- Äppelsmaken har gjort den populär. Förr användes vanlig piptobak och då var det lite ointressant för dem som inte är rökare, fortsätter han.
<b>Mild och söt smak</b>
Förutom äpple finns smaker som hallon, dadel och citrus. Röken doftar tungt och sött som rökelse. När man röker bubblar det i vattnet och smaken är mild, äpplig och lite sötaktig.
Vattenpipan består av en vattenbehållare, piphuvud, sugslang och munstycke. Av hygieniska skäl använder restaurang Beirut engångsmunstycken i plast. Vattenpipan kan vara gjord i metall eller trä och är ofta vackert utsmyckad.
- Man kan röka vattenpipan ett par timmar, eller så länge kolen glöder, säger Abbe.
<b>Seder och traditioner</b>
Det finns en hel del seder som säger hur vattenpipan ska hanteras. Av tradition ska pipan inte överräckas med munstycket riktat mot den andre, berättar Abbe. I stället ska man vika slangen och rikta munstycket mot sig själv. Den som tar emot pipan ska knacka lätt på den andres hand.
I till exempel Syrien är det en förolämpning att ställa vattenpipan på bordet, enligt Abbe Massi.
- Det betyder att man ser sig själv som kung och de andra som värdelösa.
Vattenpipan röks på kaféer tillsammans med en kopp starkt kaffe eller i samband med måltiden.