Ingen ränta på lönekontot
NORRKÖPINGNu är det lika lönsamt att ha pengarna i madrassen som på lönekontot. Flera stora banker ger nämligen ingen ränta alls på de pengar som kunden har på sitt lönekonto. Något som bankerna bland annat förklarar med dagens låga ränteläge.
Amir Hatefi är en av SEB:s kunder som numera inte får någon ränta alls på pengarna han har på sitt lönekonto. Han tror att de banker som inte ger någon ränta riskerar att förlora en del av sina kunder. FOTO: NICLAS SANDBERG
Foto:
- Det känns inte som det är någon större skillnad, det har varit så lågt förut, säger han. Det påverkar inte så mycket, eftersom jag inte har så mycket pengar på kontot. Men bankerna kommer säkert att förlora kunder på det här och då ångrar de säkert sig.
<b>Inte mycket pengar</b>
Som student på Campus Norrköping har han inte så mycket pengar att röra sig med. Men sommarjobb på Kolmårdens djurpark gör att lite pengar i alla fall kommer in på kontot. Tidigare var han kund hos Föreningssparbanken, en bank som idag ger en viss ränta på lönekontot, men bytte till SEB.
Anledningen var att han tycker att SEB gav honom bättre förmåner som student, samtidigt som arbetsgivaren som han sommarjobbar hos betalade ut lönen via SEB. Om någon annan bank gav honom samma förmåner och även ränta på lönekontot skulle han kunna tänka sig att byta igen. Men han tror att många tycker att det är krångligt att byta bank.
- Jag tror att många tycker det är problematiskt att gå igenom alla papper, säger han. Sedan lär man ju känna dem som jobbar på banken och känner sig hemma där.
<b>Måste gå med vinst</b>
Carl-Henrik Andersson, kontorschef på SEB i Norrköping, säger att det allmänna ränteläget är en orsak till att banken inte ger någon ränta alls på kundernas lönekonton. Men det finns också andra orsaker.
Bankens kostnader för de tjänster som är knutna till lönekontot gör att det finns små möjligheter till att ge en bra ränta på det kontot. Banken är ju en affärsverksamhet och måste naturligtvis se till att gå med vinst.
- Det är klart att det ger goodwill att ha en bra ränta på lönekontot, säger han. Men kunden har i allmänhet så lite pengar på det kontot att även om du har en bra ränta blir det inte många kronor ändå. Sitt sparande ska man ha på ett annat konto som ger bra ränta.
Handelsbanken är en annan bank som inte heller ger någon ränta på sitt lönekonto om man har mindre än 30000 kronor på kontot.
<b>Färre avgifter</b>
Lars Blomqvist som är kontorschef på Handelsbanken i Hageby i Norrköping säger att man satt räntan till noll procent, men istället tar ut färre avgifter på sina tjänster jämfört med en del andra banker.
Till exempel har man ingen avgift på sina internettjänster och "bank på telefon". Därför blir skillnaden för kunden väldigt liten.
- Idag får man som kund jobba, vara påläst och jämföra olika produkter, säger han.
Föreningssparbanken är en av de stora bankerna som har valt en annan strategi. Banken ger 2,25 procent i ränta på lönekontot upp till 15000 kronor.
Har man mer pengar än så på kontot får man 0,10 procent i ränta för de pengar som överstiger 15000 kronor. Men istället ser man till att ta betalt för sina tjänster.
-Vi tycker det är ärligare att ge ränta på lönekontot och ta betalt för våra tjänster, säger Karin Eklöf, kontorschef på Föreningssparbanken i Norrköping.
<b>Spelar ingen roll</b>
Låga räntor och färre avgifter eller högre räntor och fler avgifter spelar ingen roll. För kundens del blir det i alla fall lika mycket kvar i plånboken, anser Pekka Lehtinen som är konsumentvägledare i Norrköping. Som kund måste man se till helheten och även vara medveten om att det finns många mindre banker som man eventuellt kan byta till.
- Konsumenterna är idag för trogna mot sina banker, säger han. Vi måste bli mer rörliga och aktiva. Man måste vara aktiv och inte ha en massa pengar på sitt lönekonto. Mitt råd är att byta bank till någon med bättre villkor.
Kanske är det ett alternativ till att ha pengarna i madrassen.