Över 400 personer samlades i Flygeln på torsdagen för den årliga Bygg- och fastighetsdagen, arrangerad av Norrköpings kommun och Byggföretagen, för lägesrapporter, framtidsspaningar och nätverkande.
– Vi är i en period som är ganska tuff, då krävs det samverkan för att möta krisen, sa Lotta Nordesjö Dahm, bransch- och föreningsansvarig för Byggföretagen i Östergötland.
– Det är en svår tid och vi pratar mycket om det här: hur mycket ska kommunen våga investera i framtiden. Jag skulle säga att vi håller en hög takt när det gäller investeringar. Det är klart att vi blev tvungna att se över våra investeringar utifrån en uppdaterad befolkningsprognos, men det ska inte råda något tvivel: vi drar inte ned på takten för att det är lågkonjunktur, utan vi kommer att bygga det vi behöver i Norrköping, sa kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M).
Fredrik Isaksson, chefsekonom vid Byggföretagen, gav en nulägesbild och presenterade den senaste byggprognosen för 2023-2024, med rubriken "Ingen ljusning för bostadsbyggandet". Bakgrunden är inflation, höga räntor, höga byggkostnader och svag efterfrågan.
2021 började man bygga 67 900 bostäder i Sverige, förra året föll det till 52 000 och i år landar det på 24 000 påbörjade bostäder.
– Den här nedgången är den kraftigaste vi sett sedan början av 1990-talet då vi hade den stora ekonomiska krisen i landet, sa Fredrik Isaksson.
– Det gäller att ha färdiga planer från kommunens sida och snabbt kunna få spaden i jorden när det väl vänder. Just när är det rekorddeppigt, men vi vet att behoven är jättestora.
Det är på bostadsmarknaden som dramatiken finns – men anläggningsinvesteringar, logistikcenter och industri, tuffar på. Och om man under en period byggde många skolor och förskolor, så är det nu fängelser och fort som byggs, enligt Isaksson.
Christoffer Järkeborn, vd och koncernchef för installationskoncernen Sandbäckens med 50 bolag i Sverige, varav tre i Norrköping, ser positivt på framtiden och vill vara med och driva förändring i energi- och hållbarhetsfrågan, göra skillnad i den gröna omställningen.
– Om man tittar på vad vi behöver göra framöver så är det att bygga det gröna folkhemmet, sa han och lyfte också att man måste uppgradera de praktiska yrkena, de som ska bygga framtiden.
Carl-Fredrik Grönhagen, vd Mannersons, berättade om samverkan mellan kommunen och byggherrarna i Inre hamnen, och Bengt Stenberg, ny samhällsbyggnadsdirektör i Norrköping, gav en exposé över vad som är på gång i stan, som en ny tingsrätt, nytt fängelse och klimatsmarta hus.
John Torsell, vd för rivnings- och demonteringsföretaget Haga ROT Service i Norrköping, är initiativtagare till nystartade bolaget Bygghubben med lokal i Linköping, för återbruk av byggmaterial.
– Det var jag som tog stafettpinnen när ingen annan ville greppa den. Jag tycker att det kastas onödigt mycket, sa han.
Anna Fredriksson är platschef på Bygghubben, där sex bolag är delägare och som vänder sig till hela Östergötland.
– Tanken är att vi ska öka återbruket, den cirkulära tanken med byggmaterial. Det är många företag som bara kastar bra grejer, sa hon.
Här handlar det om att återanvända rivningsmaterial och överblivet material. På sikt planeras en lokal även i Norrköping.
Också samhällsbyggnadskontoret i Norrköping har ett projekt för att återanvända bygg- och rivningsmaterial.