Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Ingen kan göra allt men vi kan alla göra något"

Arbetet med att förebygga självmord har gått framåt de senaste åren – men det finns fortfarande en lång väg att gå och där har alla ett ansvar menar Carin Tyrén, regional samordnare för suicidprevention.

2019 tog 1 269 personer sitt liv i Sverige. Det är mer än tre personer per dag.

2019 tog 1 269 personer sitt liv i Sverige. Det är mer än tre personer per dag.

Foto: Malin Stenström

Norrköping2020-09-10 11:00

Antalet självmord har visserligen gått ner över tid i Sverige, men det är fortfarande uppseendeväckande många som väljer att avsluta sitt liv i förtid.

I fjol tog 1 269 personer sitt liv i landet. Det är mer än tre personer per dag.

I dag uppmärksammas ämnet lite extra. Det är nämligen internationella suicidpreventionsdagen.

En dag att minnas de som gått bort – och att sätta fokus på hur självmord kan förebyggas.

– Det finns väldigt mycket myter kring det här med självmord. Det leder till att man inte vill prata om ämnet och inte tror att man kan hjälpa personen som mår dåligt. Det vi försöker lyfta på suicidpreventionsdagen är att ingen kan göra allt, men vi alla kan göra något. Det kan vara något så enkelt som att våga fråga hur personen har det. Att man vågar prata lite mer på djupet, och inte bara om väder och vind, säger Carin Tyrén.

Det handlar om att dels få personen att inte känna sig så ensam, men också att störa tankarna på självmord.

– Så länge man håller ett samtal igång finns det en möjlighet att komma vidare.

Region Östergötland arbetar med suicidprevention på flera olika nivåer. Det handlar dels om att sprida information till allmänheten, dels att inom vården försöka upptäcka personer som har självmordstankar i ett så tidigt skede som möjligt och sätta in insatser.

– Att upptäcka det här gör man inte på något annat sätt än att man vågar fråga om det. Det är en viktig uppgift inom sjukvården, att våga ställa frågan. Sedan gäller det att se till att folk som behöver hjälp med sina suicidtankar får det på ett professionellt sätt och då är det psykiatri vi pratar om.

2020 har varit ett väldigt speciellt år med anledning av pandemin. Det är många som varit isolerade och folk har inte kunnat träffas på samma sätt som tidigare. 

Upplever ni att det är fler som därför har sökt hjälp i år?

– Jag kan inte säga det riktigt. Jag tror att det är precis som i all annan hälso- och sjukvård, att det är färre som sökt hjälp. Däremot kan jag tänka mig att det kommer ett behov nu efteråt när man börjar se mer konsekvenser av vad vi gått igenom.

Suicidpreventionsdagen uppmärksammas i år med ett webbsänt seminarium som bland annat Folkhälsomyndigheten är med och arrangerar. Temat är "Suicidprevention – en fråga för hela samhället".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!