Ingen julfest för hemlösa – enklare luncher ersätter

Pandemin sätter stopp för det stora julbordet för hemlösa i år också. Men föreningen Omsorgsjul har hittat alternativ: en gratislunch på Ria under mellandagarna och sponsring av en jullunch i Immanuelskyrkan på måndag.

Norrköping 9 december 2021 18:00

Omsorgsjul tvingas än en gång ställa in den stora festliga julfesten för hemlösa. Föreningen Omsorgsjul Hemlösa i Norrköping inrättades av Lennart Cederberg efter den första hemlösundersökningen som gjordes i Norrköping 1993. 

Det har sedan dess årligen anordnats julbord för de utsatta. Först i Moderaternas hus, Sjömanskyrkan, Hemgården, Palace och numera hos Renströmmen. De senare åren har det varit cirka 200 gäster varje år.

Covidpandemin satte stopp för julfesten 2020 men föreningen hoppades på att kunna genomföra den i år. Inbjudan lämnades ut innan kravet kom på covidbevis. De flesta av de berörda är vaccinerade men många har problem med att få fram beviset så krav på det kändes inte realistiskt, menar föreningen.

Det blev sedan klart att restaurang Renströmmen enbart kunde ta emot 100 gäster vilket skulle innebära att föreningen måste avvisa bortåt 100 gäster. 

– Det går ju inte att stänga dörren efter 100. Vi vill inte sålla ut vilka som får komma in, och vilka som blir utkörda. Det kan vi inte hantera, det blir inte moraliskt bra, säger Fredrik Weflö, ordförande för föreningen Omsorgsjul och till vardags präst i Söderledskyrkan.

Att ha två tillfällen med julbord gick inte heller då Renströmmen var uppbokat av andra evenemang. Styrelsen beslutade därför att, av rättviseskäl, ställa in årets julfest som planerades till den 10 december. Beskedet gick ut till alla berörda i slutet av november.

Hur känns det att ni tvingas ställa in för andra året i rad?

– Det är klart att det är tråkigt, men vad ska vi göra? Vi kan inte göra, tyvärr, på något annat sätt, utan det vi kan göra i stället är att sponsra lite mindre enheter, säger Fredrik Weflö.

Den ideella föreningen har jobbat hårt för att hitta alternativ, i mindre sammanhang.

– Det som är klart är att vi kommer att sponsra Hela Människan och Ria med en gratislunch på Ria under mellandagarna, säger Fredrik Weflö.

Föreningen kommer också att sponsra en enkel jullunch med julgröt och skinksmörgås i Immanuelskyrkan på måndag. Soppluncherna där på måndagar brukar samla cirka 40 personer. 

Föreningen som hade köpt in totalt 200 chokladaskar inför den nu inställda julfesten kommer att dela ut dem på både Ria, i Immanuelskyrkan och på Gränden.

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa