Ingen falsk matematik
Birgitta Rockström, pensionerad mattelärare och upphovsman till "mellanled", försvarar nu sin metod som kritiserades i Folkbladet den 22 januari. - Forskaren som slog larm har inte förstått hur bra det här är. Han ser inte det geniala, säger hon.
Pensionerade matteläraren Birgitta Rockström i Norrköping är det nu kritiserade "mellanledets" upphovsman. Hon försvarar systemet och menar att problemen i skolan snarare handlar om brister hos vissa lärare och i vissa läromedel, som i motsats till de som hon givit ut, inte behandlar "mellanled" på rätt sätt. Foto: Karin Lundin
Foto: Karin Lundin
- Problemen kommer inte av metoden med mellanled. Det är delar av lärarkåren och vissa läromedel som som inte tagit upp de förkunskaper som eleverna ska ha, som taluppfattning och förståelse för grundläggande matematiska begrepp, säger hon.Birgitta Rockström säger sig har många bevis på att hennes metod fungerar bra, bara den används på rätt sätt.- Mina elever blev alla duktiga i matte, och alla tyckte ämnet var jättekul, säger Rockström som under många år turnerat landet runt för att sprida kunskapen om sitt system som hon utformade ihop med eleverna.- Systemet går ut på att göra det så enkelt som möjligt, och eleverna hjälpte mig med att utveckla huvudräkningsmetoden med mellanled. Barnen har logiken i ryggmärgen, säger hon.Att elever får fram "heltokiga" lösningar, som till exempel att 51-49 skulle bli 18, är inget nytt fenomen, enligt Birgitta Rockström.- Så var det redan på tidigt 80-tal. Man borde ju ha slagit larm redan då i så fall.Dåliga läromedel
Att matteresultaten blir sämre och sämre, som studier nu visar, beror enligt Rockström på två saker: Dels finns det läromedel som inte förmår förklara de olika metoderna som nu används i undervisningen. Och dels måste lärarna bli bättre på att läsa lärarhandledningarna innan de ger sig i kast med att lära ut metoden skriftlig huvudräkning, där man man skriver ett mellanled som visar hur man tänker.- Det har lite dålig klang i dag att undervisa elever. Nu släpper man eleverna att räkna på egen hand, och det blir mer och mer så. Eleverna ska planera sin studiegång själva, men det fungerar inte i matteundervisningen. Man måste prata med eleverna, man måste kort sagt ha undervisning med dem, resonera med dem så att de får förståelse för olika matematiska begrepp."Gör det tråkigare"
Att forskaren Per-Olof Bentley som är knuten till Skolverket nu går ut och slår larm är synd, tycker Birgitta Rockström.- Om man nu stoppar detta så riskerar man att slå igen öppna dörrar och återigen göra det svårare och tråkigare för eleverna.I en av artiklarna från den 22 januari säger riksdagsledamoten Louise Malmström från Norrköping att hon inte förstår mellanled och att hon därför inte längre kan hjälpa sin dotter med matteläxorna. Birgitta Rockström erbjuder sig därför att stå för lite fortbildning.- Jag går gärna till henne och hennes barns klass och visar hur det fungerar, säger Birgitta Rockström.