Ingen enighet om delfinhowen
NORRKÖPINGDelfinshowen i Kolmårdens djurpark är inte skadlig för delfinerna. Det konstaterar bygglovs- och miljöskyddsnämnden som nu har beslutat att lämna en anonym anmälan mot djuparken utan åtgärd. Men de tillfrågade experterna var oense i frågan om showens påverkan på delfinerna. Nu har experterna sagt sitt - men är inte överens.
Djurvänner i Linköping anmälde i somras delfinshowen i djurparken till miljökontoret. Anmälarna pekade bland annat på att ljudstyrkan är på tok för hög och att ljusspelet är skadligt och stressande för delfinerna. Nu har expertisen sagt sitt. FOTO: SCANPIX
Foto:
Dessutom menade anmälaren att ljusspelet under showen är skadligt för delfinerna och stressar dem. Anmälaren tillägger också att delfinerna i Kolmården lever i en mörk tillvaro under större delen av dagen i och med att de deltar i så pass många shower.
<b>Begärde utlåtanden</b>
Miljö- och hälsoskyddskontoret begärde då in expertutlåtanden från bland annat djurparkens egen zoolog, Mats Amundin, men även från zoologer vid Linköpings och Stockholms universitet. Efter att ha tagit del av alla dessa handlingar har nu bygglovs- och miljöskyddsnämnden fattat beslut att lämna anmälan utan någon åtgärd.
I handlingarna går att läsa att ljudstyrkan har mätts i lokalen av miljö- och hälsoskyddskontorets personal. Då uppmättes 86 decibel. Det kan jämföras med riktmärket för "knattediskon" som ligger på 90 decibel.
Enligt Mats Amundins mätningar är det ljud som förekommer ovanför vattenytan knappt hörbart under vatten. Dessutom menar han att delfiner i stort sett är döva i luften då deras hörsel helt anpassats till vattenljud, framför allt de ljud de själva producerar med sitt eget ekolod. Och tillgång till ljus har delfinerna hela tiden i intilliggande bassänger.
Mats Amundin hävdar också att delfinerna i Kolmården mår mycket bra och erbjuds "ett rikt och omväxlande liv med bra möjligheter att påverka sin livsmiljö".
<b>Behöver inte ljus</b>
Dagsljus är egentligen inte av speciell betydelse för delfinerna, skriver Sverre Sjölander, professor i zoologi vid Linköpings universitet. Däremot tillägger han att "allt fångenskapshållande och uppvisning av tränat beteende innebär givetvis en påverkan på djuren".
Per Berggren, forskningsledare på delfiner och tumlare vid Stockholms universitet, är däremot mer kritisk i sitt utlåtande. "Den beskrivna ljud- och ljusshowen utgör ökade stressmoment för delfinerna på Kolmården och därmed försämras deras redan låga livskvalité i bassängen. Denna verksamhet bör därför utan dröjsmål upphöra."
Han skriver vidare att han är medveten om att tränarna hävdar att delfinerna på Kolmården trivs och gärna vill delta i showen. Om detta skriver han: "Att djuren deltar innebär inte att de trivs, faktum är att i den sterila miljö som bassängen utgör så har de inga godtagbara alternativ". Och vidare: "Det är för mig otroligt att Kolmården valt att införa ett ljud- och ljusspel i delfinariet".
<b>Inte så akrobatiska</b>
Dessutom menar han att de flasknosdelfiner som finns på Kolmården egentligen inte alls är så akrobatiska av sig. Han tillägger att man nog måste ställa sig frågan om denna "cirkusaktivitet" verkligen är acceptabel.
Bygglovs- och miljöskyddsnämnden skriver i sitt beslut att frågan om djur överhuvudtaget ska hållas i fångenskap är något helt annat att diskutera och inget som de tagit ställning till nu.