Ingen dans på rosor
NORRKÖPINGKlåda, svidande händer och rinnande ögon. Det är några av de besvär som florister drabbas av i sitt yrke.- Många har problem så gott som dagligen men det är inte solklart vad som orsakar dem. Kemikalier och de starka dofterna är två orsaker, konstater Siwert Gunnarsson, ombudsman på Handelsanställdas förbund avdelning 25 i Norrköping.
Ole Åbergs far var blomsterhandlare och han har följt hans fotspår. Han har sett utvecklingen från mycket kemikalier på blommor till en nästan obefintlig mängd idag. FOTO: SUSSANNE LUNDBÄCK
Foto:
- Det var vid förbundets floristkonferens i Norrköping 1999 som vi uppfattade de här besvären och beslutade oss för att analysera problemen, berättar Siwert Gunnarsson, ombudsman på avdelning 25.
För ett år sedan gjordes en enkät med florister. Olika analyser av blommor och kemikalier har också tagits med i rapporten.
Målet med floristprojektet är bland annat att ta reda på om det finns kemikalier som kommer med blommorna in i blomsterhandeln. I Sverige gäller vissa regler för besprutade blommor, de får inte plockas inom en viss tid, under en så kallad karenstid men i andra länder är man inte lika stränga att följa de här riktlinjerna.
- På den gula rosen till exempel finns det kvar en kemikalie men vi vet inte varför. Vårt mål med projektet är främst att förbättra floristernas arbetsmiljö.
<b>Dagliga besvär</b>
Vid undersökningen framgick det också att det finns ett antal procent som tvingats lämna sitt arbete på grund av besvären. En del blir sjukskrivna och andra går med besvär så gott som dagligen.
- Det är blåsor, klåda, andnöd och svullnade och rinnande ögon bland annat. Och det besvärar många så gott som dagligen, konstaterar Siwert Gunnarsson.
Den dagliga kontakten med blommor har också resulterat i att många florister blivit mer känsliga för andra saker i sin omgivning.
- Arbetet har förändrat till exempel deras känslighet för pollen och de har blivit allergiska. Men det stora problemet är stickskador och hudproblem.
Ole Åberg, blomsterhandlare i interflora Domino är uppvuxen i en blomsterfamilj.
- Jag har i nästan hela mitt liv stått bakom en blomsterdisk, ler han.
<b>Värst i juletid</b>
Ole Åberg har inte direkt drabbats av några problem men det är mycket tack vare att interflora har som policy att inte ha blommor med några kemikalier. Men det är inte bara kemikalierna som skapar problem utan även den skarpa doften.
- Värst kan det vara i juletid när det är mycket hyacinter och nejlikor. Då kan jag känna mig tung i huvudet och ögonen, säger han och beskriver den våg av blomdoft som kan slå emot honom när han under vinter öppnar butiken på morgonen.
- Men det är något man måste tänka på. För att minska den starka doften har jag dem inte fullt utslagna i butiken. Det är ju också mycket av hänsyn till allergiska kunder.
Ole Åberg kan förstå att den starka doften kan vara ett stort problem för personer som är lite känsliga. Hans far får till exempel eksem i händerna när han tar i vissa blommor.
- Så han använder handskar. Men arbetsmiljön har genom åren blivit mycket bättre. Förr var det mycket kemikalier. Idag är nog det värsta för vår del de färgade blommorna, konstaterar han.