Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Inga svenskar skadade av radioaktiv behållare

NORRKÖPING
Franska transportarbetare som kom i kontakt med den läckande behållaren från Studsvik i januari i år har utsatts för höga stråldoser. Det visar en undersökning i Frankrike. Men enligt Statens strålskyddsinstitut, SSI, har de svenskar som kom i kontakt med transporten inte utsatts för någon skadlig strålning.

Norrköping2002-08-21 00:00
Turerna kring den läckande behållaren med radioaktivt material från Studsvik går vidare. Transporten gick från Nyköping till Norrköping där den lastades om för vidare transport till Arlanda. Tidigare har konstaterats att de svenskar som kom i kontakt med den inte har utsatts för skadlig strålning.
- Vi ringade snabbt in dem som kommit i kontakt med behållaren och genomförde tester, såsom exempelvis kromosomanalyser, säger Ann-Christin Hägg, verksamhetsansvarig på avdelningen för anäläggningar och transport vid SSI.
- Men proverna visade inget, vilket var en lättnad, säger hon vidare.

<b>Höga doser</b>
En djupare undersökning i Frankrike visar nu att minst två transportarbetare vid flygplatsen Roissy har utsatts för vädigt höga strålningsdoser, meddelar ASN, den motsvarande myndigheten i Frankrike till Statens kärnkraftsinspektion.
Redan tidigt i våras konstaterades det att franska transportarbetare hade utsatts för strålning. ASN och även det franska strålskyddsinsitutet, IRSN, uppmanade då Federal Express, som transportarbetarna arbetade för, att låta göra ett ytterligare test. Det testet visade att strålningsdosen som arbetarna har utsatts för var högre än vad som tidigare sagts.
Den strålningsdos som de franska transportarbetarna utsattes för ligger på 100 millisiverts, vilket är vad en kärnkraftsarbetare inom EU som mest får utsättas för inom en femårsperiod.

<b>Inte klarlagt</b>
Riktigt vad som egentligen hände och när det hände med den läckande behållaren är ännu inte klarlagt. Vid SSI väntar man fortfarande på en rapport från USA, dit behållaren fördes. Även vice chefsåklagare Tomas Malmenby i Nyköping väntar på samma raport.
- Vi har inlett ett visst förundersökningsarbete men det är svårt att göra så mycket innan rapporten är klar. Vi blev först utlovade att få den i maj men sedan blev nästa besked att den skulle komma någon gång i augusti. Men vi har ännu inte hört något.
- Först när jag har läst rapporten kan jag bestämma om jag kommer att vidta ytterligare åtgärder, säger han vidare.
Ann-Christin Hägg säger att några ytterligare tester, liknande dem som gjorts i Frankrike, inte kommer att göras på de personer som kom i kontakt med behållaren i Sverige.
- Det behövs inte. De tester vi har genomfört har varit väldigt grundliga, säger hon.
Det var den 27 december förra året som transporten med radioaktivt iridium lämnade Studsvik för transport till ett företag i USA. I USA upptäcktes det att behållaren läckte.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!