Det enda, som hittills aviserats från Livsmedelsverket, är att kommunerna ska få nya rekommendationer. Där torde då även artbestämningar av kötträtter komma att ingå.
- Ja, det går ju att ta laboratorieprover som kan göra artbestämningar, konstaterar Maria Pihlajärvi.
Enligt TT kan lasagnen med hästköttet ha hamnat på sjukhus och skolor. I Norrköping finns dock inga sådana tecken.
Kommer från EU- Vi avvaktar nu vad Livsmedelsverket säger, i och med att det är från EU som det här köttet kommer. Det är inget, som ligger i vår kommun just nu, säger Maria Pihlajärvi.
Enligt henne är hästköttslarmet något närmast unikt.
- Jag har varit länge inom livsmedelsbranschen. Men något så här stort har jag aldrig tidigare hört talas om.
Den här historien visar i blixtbelysning, hur nutida matproduktion kan gå till.
Det var en rad olika märken av lasagne, som de stora svenska livsmedelskedjorna samt även Martin & Servera i fredags drog tillbaka. Men alla hade de samma leverantör: Franska Comigel, med fabrik i Luxemburg.
Sexton länderLivsmedelsföretagens vd Marie Söderqvist omtalar för TT, att Comigel sålt till sexton länder samt en massa stora företag. Comigel har i sin tur köpt det, som visat sig vara hästkött, från den franska köttproducenten Spanghero.
Enligt Frankrikes biträdande finansminister Benoit Hamon hade vidare Spanghero köpt köttet "från en cypriotisk handlare, som hade kontrakterat en handlare i Nederländerna, som i sin tur fick leveranserna från ett slakteri i Rumänien".
Spanghero hotar nu att stämma det rumänska slakteriet, samtidigt som Findus förbereder en stämning mot Comigel.
Och i Rumänien, där har premiärminister Victor Ponta "mycket arg" tillbakavisat alla anklagelser om, att slakterier i landet skulle ha lurats...