Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Inga höjda p-böter - än

Felparkerande Norrköpingsbor kan andas ut - i alla fall ett tag. Just nu finns inga planer på att höja maxbeloppet för parkeringsböter trots ett regeringsbeslut som ger kommunerna rätt att göra just detta.

”Billigast”. Att stå med ett hjul utanför markerad ruta leder till 300 kronor i böter.

”Billigast”. Att stå med ett hjul utanför markerad ruta leder till 300 kronor i böter.

Foto:

Norrköping2004-08-05 06:00
Efter påtryckningar från Stockholms stad, där problemen med felparkerare är väldigt stora, har regeringen gett landets kommuner tillåtelse att ta ut max 1 000 kronor i avgifter för felparkerare.
Tidigare har maxbeloppet varit 700 kronor. Än är det inga kommuner som tar ut det nya maxbeloppet, men det kan bero på att ändringen trädde i kraft först den 1 juli i år.
En färsk rapport som gjorts av Kommunförbundet visar att 35 kommuner just nu tar ut det tidigare maxbeloppet på 700 kronor. 2002 var det 15 kommuner som gjorde det. Många kommuner har alltså skärpt åtgärderna mot felparkerare de senaste åren. Allt fler kommuner anlitar dessutom parkeringsvakter som sköter övervakningen av kommunens parkeringsplatser.

Dyrare i Linköping
Linköpingsborna kommer snart att få se en höjning av felparkeringsavgifterna. Maxbeloppet där har tidigare varit 500 kronor, men kommunfullmäktige väntas i höst besluta om att höja det beloppet till 700 kronor istället.
I Norrköping är den dyraste felparkeringsavgiften 600 kronor. Det får den betala som exempelvis har parkerat på en handikapplats, på ett övergångsställe eller liknande. Lägsta avgiften är 300 kronor och det får den betala som står på avgiftsbelagd parkeringsplats utan att ha betalat för sig eller om man har stått där längre tid än tillåtet.
Några funderingar på att höja maxbeloppen i Norrköping finns inte för tillfället.
- Vi såg över en del gränser och höjde vissa avgifter för några år sedan. Men någon diskussion om höjningar just nu har vi inte haft, säger Ingalill Pettersson (s), ordförande i tekniska nämnden.

Måste skapa ordning
I Norrköping finns idag omkring 3 000 avgiftsbelagda kommunala parkeringsplatser, som
övervakas av City-P. Det finns också ett antal platser som privata parkeringsbolag ansvarar för.
- Vi får in ungefär tolv miljoner kronor om året i parkeringsavgifter. Felparkerare betalar dessutom omkring fyra miljoner kronor om året för sitt slarv, säger Rolf Alm, chef för parkeringsenheten vid kommunens gatu- och parkkontor.
En del kommuner i landet har ingen parkeringsövervakning alls. Men utan den skulle det bli kaos i Norrköping, menar Rolf Alm. Gratis parkering är heller inget alternativ i en stad av Norrköpings storlek.
- Vi måste ha avgifter i stan för annars skulle alla parkeringsplatser vara fullbelagda hela tiden av boende och av dem som arbetar i stan. Den som vill ta bilen för att åka och handla i city skulle då inte kunna hitta en ledig parkeringsplats.
- Det gäller också att ta ut rätt avgift, den får inte vara för hög men heller inte för låg. Att skapa rotation är viktigt, understryker han.
<b>Parkering i Norrköping</b>
Norrköpings kommun har omkring 3 000 avgiftsbelagda parkeringsplatser i kommunen, anslutna till City-P.
Varje månad får kommunen in omkring 1 miljon kronor i parkeringsavgifter, alltså 12 miljoner kronor om året. Felparkerare betalar nästan 4 miljoner kronor varje år till kommunen.
Det finns tre olika felparkeringsavgifter på City-P:s parkeringar i Norrköping.
600 kronor kostar det om man parkerat mot färdriktningen, på gång- eller cykelbana, på övergångsställe, i korsning, på hållplats, framför utfart, på handikapplats, tio meter före korsning eller övergångsställe, på plats där stannande är förbjudet med mera.
450 kronor kostar det om man parkerat på plats där parkeringsförbud gäller, på huvudled, på plats för buss eller motorcykel, på annan än särskilt ordnad parkeringsplats på gågata/gårdsgata.
300 kronor kostar det om man parkerar på avgiftsbelagd parkeringsplats utan att erlägga avgift, längre tid än tillåtet, med något hjul utanför markerad ruta.
Privata bolag har ansvar för en del parkeringsplatser i kommunen. De måste utgå från kommunens taxor när de bestämmer sina felparkeringsavgifter. Men de får inte sätta det högsta beloppet, utan 450 kronor är vad det som mest kostar för en felparkerare på dessa platser.
Enligt Kommunförbundets siffror är Norrköpings bötesavgifter ungefär lika höga som i städer av liknande storlek, exempelvis Örebro, Helsingborg och Västerås.
Parkeringsavgifterna i Norrköping är max tio kronor i timmen och minst fem kronor, vilket gör att kommunen hamnar någonstans mitt i när siffror för parkeringsavgifter i landets kommuner jämförs. I Stockholm kan du visserligen parkera för minibeloppet tre kronor i timmen. Å andra sidan är maxbeloppet per timme hela 30 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om