Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Inga drastiska åtgärder på Norrköpingsanstalten

Två spektakulära rymningar på mindre än två veckor har gjort att säkerheten på svenska fängelser blivit starkt ifrågasatt. Men på Norrköpingsanstalten har de senaste händelserna inte inneburit att man ändrat på rutinerna.

Hårdare samhällsklimat. Adham Shaghoie och Gunilla Lindgren tror att ett tuffare samhällsklimat gjort att de senaste två rymningarna från Hall och Norrtäljeanstalten genomförts på ett så våldsamt sätt.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Hårdare samhällsklimat. Adham Shaghoie och Gunilla Lindgren tror att ett tuffare samhällsklimat gjort att de senaste två rymningarna från Hall och Norrtäljeanstalten genomförts på ett så våldsamt sätt. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

NORRKÖPING2004-08-06 06:00
- Just nu gör vi inga drastiska åtgärder, säger Adham Shaghoie som är tillförordnad kriminalvårdsinspektör.
Norrköpingsanstalten har dock haft några spektakulära rymningar genom åren. Till exempel har Clark Olofsson, Ioan Ursut och Maskeradligan lyckats ta sig ut ur fängelset. Rymningarna från Hall och Norrtälje har naturligtvis varit ett givet samtalsämne bland de som arbetar på fängelset.
- Det är klart man blir besviken, samtidigt som man vet att finns det fängelser så finns risken för rymningar, säger Adham Shaghoie.

Sitter kort tid
Norrköpingsanstalten har ett häkte och en anstaltsavdelning. Men numera är det ingen som sitter någon längre tid i fängelset.
Anstaltsavdelningen har blivit en så kallad vänteavdelning där fångar vistas en kort period innan de överförs till andra fängelser där de ska avtjäna huvuddelen av straffet. I genomsnitt befinner sig fångarna på fängelset i ungefär en månad.
Som längst sitter de här i ungefär tre månader.
I och med att fångarna endast vistas i Norrköping en kort tid är det få som försöker rymma, eftersom rymning kräver en viss planering, berättar Adham Shaghoie. Dessutom tar Norrköpingsanstalten inte emot fångar som är rymningsbenägna.
Magnus Engström, som är tillförordnad säkerhetsansvarig på anstalten, anser att det alltid går att förbättra säkerheten på fängelserna. Ett sätt är att försöka förbättra de vardagliga rutinerna. Men att helt undvika rymningar går nästan inte.
- Beväpnade fritagningar som det varit i de här båda fallen är svårt att skydda sig emot.
Det man kan göra för att förbättra säkerheten i fängelset är till exempel fler visitationer och ett bra underrättelsearbete.
På Norrköpingsanstalten är det i nuläget inte aktuellt att kontrollera personalen, men det skulle också kunna vara att sätt att ytterligare förbättra säkerheten, anser Magnus Engström.

Kastar saker över muren
Något som blivit ett allt större problem på landets fängelser är saker som kastas över murarna. En fånge kontaktar en person utanför fängelset som kastar in saker över muren. Det handlar framför allt om mobiltelefoner och narkotika.
- Jag vill inte påstå att det är ett problem för Norrköpingsanstalten, men det förekommer, säger Magnus Engström. Jag kan inte säga att det inte förekommer för då är man blåögd.
De senaste två rymningarna från Hall och Norrtäljeanstalten har båda varit våldsamma. Adham Shaghoie och hans kollega Gunilla Lindgren anser att orsaken till det kan vara ett hårdare samhällsklimat.
- Överhuvudtaget i hela samhället har det blivit så att vapen blivit vanligare, då blir också vapen vanligare i sådana här sammanhang, säger Gunilla Lindgren.
Efter de senaste rymningarna vill en del se hårdare tag inom kriminalvården. Bland annat har det höjts röster om att de som arbetar på fängelserna ska få tillåtelse att bära skjutvapen på sig. Men det är inget som Magnus Engström tycker är en bra idé.
- Beväpnade vakter är inget för kriminalvården, säger Magnus Engström. Mottot för oss är "bättre ut". Det håller inte om vi springer runt med vapen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om