Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Inga åtal för händelserna på Hagaborg

Drygt 14 månader efter det att han inledde förundersökning kring de misstänkta övergreppen på Hagaborg, har chefsåklagare Torsten Angervåg nu lagt ner den. - Jag är inte förvånad, kommenterar advokat Claes Egnell, försvarare till en av de båda undersköterskorna. Och jag tycker det var fel av kommunen att säga upp honom.

NORRKÖPING2012-10-25 06:00

Det handlar alltså om de båda undersköterskor, som förra hösten sades upp från kommunen.

I lex Sarah-utredningen våren 2011 uppgav vittnen bland annat, att Egnells klient skulle ha daskat en boende hårt på stjärten och nupit i armen, och tryckt en annan boende hårt över näsan.

Ligger långt ifrån

- Jag har ju varit med vid polisförhören, säger Egnell. Så jag kan säga, att hans egen berättelse ligger långt ifrån vad som skulle kunna vara brottsliga gärningar.

Chefsåklagaren har utförligt motiverat sitt beslut att lägga ner förundersökningen. En kärnpunkt är här, att de båda undersköterskorna hamnat i svåra situationer som de inte lyckats bemästra.

Det finns inte tillräcklig grund för åtal. Enda brottsrubricering, som alls skulle kunna komma ifråga, är "ofredande". Misshandel har avförts från agendan.

Angervåg konstaterar, att ett stort antal personer har hörts. De gamla har varit svåra att förhöra. I vittnesförhör med anställda och anhöriga har dock framkommit, att de båda undersköterskorna kan ha utsett gamla för omild behandling.

Straffbart?

Det är då behandling, "som inte kan anses vara förenlig med ett värdigt och bra bemötande." Men straffbart?

Några händelser kan, skriver chefsåklagaren, anses nå upp till gränsen för vad som kan utgöra straffbar gärning. "Upp till gränsen", alltså. Men här finns då också förmildrande omständigheter.

De båda undersköterskorna har "inte mäktat med att hantera en svår bemötandesituation... i samband med skötsel och omvårdnad av... brukare." Deras sätt kan "i vissa fall... inte anses försvarligt".

Men de har "inte haft tillräcklig förmåga att kunna hantera situationen på ett värdigt och etiskt riktigt sätt."

Dessutom har de båda redan straffats hårt genom att skiljas från sina arbeten. Och slutsatsen blir, att åtal här inte kan väckas.

Det som krävs

Advokat Egnell säger sig ha fått oerhörd respekt för vad som krävs i undersköterskors arbete på äldreboenden.

- Från ena dagen till den andra kan det skilja sig diametralt med de vårdade personerna. Det som ena dagen är helrätt kan en annan dag vara helfel.

- Det viktiga är att personalen är välutbildad, har en stor portion tålamod. Och dessutom ett gott psyke, om de alls ska orka med det här.

- Och, säger Egnell, det vill jag hävda att min klient också har.

Enligt klientens egen berättelse var han i den givna situationen tvungen att göra det som han gjorde.

- Och han hade ingen tanke på att det skulle kunna vara brottsligt.

Fel av kommunen

Det var också fel av kommunen att säga upp sin anställde:

- I stället borde han ha fått tillfälle till fördjupade samtal, för att kunna utveckla sin kompetens, säger Egnell.

Chefsklagarens beslut anser han vara välformulerat, omdömesgillt och klokt. Att det tagit Torsten Angervåg över ett år att komma fram till beslutet har Egnell inga synpunkter på.

- Nej, jag har ingen kritik mot myndigheten, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om