Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Influensan kan snart vara här

På Östertulls vårdcentral kommer en strid ström av människor in för att säsongsvaccinera sig. De flesta i väntrummet är lite äldre.

En spruta. På några sekunder kan du skaffa dig ett bättre skydd mot säsongsinfluensan.

En spruta. På några sekunder kan du skaffa dig ett bättre skydd mot säsongsinfluensan.

Foto: Åsa Hanell

NORRKÖPING2014-11-08 15:00

En av dem som knappt hunnit sätta sig innan det är hennes tur är Anita Invarsson, hon är inte bland de äldsta och tillhör ingen riskgrupp, men väljer tat vaccinera sig ändå.

– Jag utgår från att det är bra att vaccinera sig, både för min egen del, men också för andras bland annat för mina barnbarns skull, säger hon.

Och det verkar som fler tänker som hon i år - att man inte bara vaccinerar sig för sin egen skull.

I år räknar Folkhälsomyndigheten med att det blir en tuffare influensasäsong än fjolårets och även om de allra flesta bara drabbas av hög feber, förkylningssymtom och ont i kroppen, är influensa för vissa personenr förenat med livsfara. Främst äldre, men också personer som har nedsatt immunförsvar bör vaccinera sig.

Anita Ingvarsson har vaccinerat sig mot säsongsinfluensa de senaste fyra fem åren.

– Men det vara länge sedan jag hade influensa, långt tillbaka i tiden, säger hon.

Själv har hon inte fått några biverkningar av att ta vaccin, men hon förstår om det finns de som tvekar.

– Jag tycker såklart att det är rätt att vaccinera sig, men det är upp till var och en att ta ett eget beslut om man vill göra det eller inte, säger hon.

Dinka Pasic är en av dem, som i det näsrmaste på löpande band, sköter om vaccinerandet på Östertulls vårdcentral.

– På tre och en halv dag har vi vaccinerat 300 personer här, de allra flesta över 65 år berättar hon.

Efter att man vaccinerat sig kan man under första dygnet få en sjukdomskänsla, men sedan brukar den försvinna. Några allmänna förhållningsregler för hur man ska leva direkt efetr vaccinationen finns inte.

– För de flesta här är det inte aktuellt att hårdträna, men vill man kan man ta det lite lugnt första dygnet annars är det bara att leva som vanligt.

Vaccinet ger inte något hundraprocentigt skydd, men om man får influensa kan symptomen bli lindrigare. En vanlig missuppfattning är att tro att om du haft influensa så kan du inte bli smittad igen, utan har ett skydd flera år framåt. Men det stämmer inte. Influensaviruset förändras från år till år och kommer nästan varje år i en ny form. Därför finns det alltid en risk att du kan bli smittad igen av ett annat virus än det som du redan har haft. Spridningen av influensa har ännu inte startat på allvar i Sverige. Andra europeiska länder har också låg influensaaktivitet. På Folkhälsomyndighetens hemsida kan du följa utvecklingen vecka för vecka.

Mycket smittsamt

Influensavirus sprids när vi hostar och nyser och kan sväva länge i luften.

Vi kan bli smittade genom att andas in virus, eller genom att ta på ytor där virus landat och sedan gnugga oss i ögonen.

Var därför noga med handhygienen.

Risken för att bli sjuk ökar ju mer virus man utsätts för.

Man är smittsam så länge man har feber.

– Inte låta den som tillhör riskgruppen för svår influensa ta hand om en influensasjuk person.

– Inte lämna influensasjuka småbarn till äldre anhöriga.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om