"Importen hotar svenska mjölken"
- Den svenska mjölkproduktionen är hotad på sikt, om det fortsätter så här.Det säger mjölkbonden Tomas Gunnarsson från Sänkdalen på Vikbolandet, angående ICA:s nya beslut att importera tjeckisk lågprismjölk som ett alternativ till den svenska mjölken.
- Har inte beslutsfattare i stora svenska företag som ICA, något moraliskt ansvar när det gäller vad de säljer, undrar mjölkbonden Tomas Gunnarsson på Vikbolandet. Den manipulerade tjeckiska mjölk de nu ska importera är inte samma naturliga föda som vår svenska mjölk och då tycker jag det känns moraliskt fel av ICA. Foto: Andreas Skogh (011-200 462) redaktion@folkbladet.se
Foto:
- Eller är det så att beslutsfattarna i våra stora svenska företag, som ICA, är befriade från ett moraliskt ansvar, när det gäller mjölkkvaliteten och långa miljöfarliga transporter av mjölken?
- Och just i mitt fall handlar det dessutom om ekologiskt framställd mjölk, som ju är den naturligast framställda mjölken av alla sorter.
<B>+ Men också den dyraste, då den är cirka en krona dyrare än vanlig svensk mjölk?</B>
- Ja, men de som inte köper den ekologiska mjölken av prisskäl, tror jag är fel ute. Det handlar bara om en prioritering av inköpen och kanske man kan köpa lite mindre chips någon dag och istället satsa på den mest naturligt framställda mjölken, menar Tomas Gunnarsson.
<B>+ Men du menar att den svenska mjölkproduktionen är hotad på sikt av utländskt importerad mjölk?</B>
- Ja, vi bönder har fått våra mjölkpriser pressade de senaste åren och någonstans går smärtgränsen. Och om vi slutar försvinner också de öppna landskapen till stor del ute i naturen, landskap som idag hålls öppna av korna och dessutom minskar arbetstillfällena på landsbygden eftersom mjölkproduktionen kräver personal.
<B>+ Är det svårare att producerad ekologisk mjölk än vanlig mjölk här i Sverige?</B>
- Nej, vi får 50 öre mer för den ekologiska mjölken och dessutom EU-bidrag, så det är inte svårare på så vis. Däremot känns det ju väldigt bra, att producera den ekologiska mjölken, vilket innebär att vi inte använder några kemiska bekämpningsmedel på den mat korna äter och vi har vissa restriktioner också när det gäller medicineringen till våra ekologiska kor.
<B>+ Du hade besök av östgötska riksdagsmän och kommunpolitiker häromdagen? Vad kom det ut av det studiebesöket?</B>
- Att de känner sig rätt bakbundna av alla EU-regler som finns numera, men jag framhöll att vi måste fortsätta satsa på den ekologiska mjölktillverkningen i Sverige och att ökad information om den mjölken kan göra att försäljningen också ökar i framtiden, så att folk förstår skillnaden på mjölk och mjölk.
<B>+ Vad tycker du om Arlas planer på att också börja tillverka ett lågprisalternativ när det gäller mjölk? En mjölk som inte behöver stå kyld och kan få en hållbarhet på 120 dagar och därmed bli billigare att köpa?</B>
- Arla har varit duktiga på att satsa på den ekologiska mjölkproduktionen, men att de nu också funderar på en lågprisvariant av mjölk känns mindre bra.
- Inte för lågprisets skull, utan för att det i så fall handlar om en mjölk som inte är lika naturnära föda, som vår egna svenska mjölk.
- Så satsar Arla på denna mjölk som är manipulerad på något sätt för att hålla sig längre, tycker jag de är inne på fel väg.
Angående den nya tjeckiska lågprismjölken som ICA ska saluföra, säger Andreas Hellman, mejeriansvarig på ICA Maxi, så här:
Inte insatt
- Jag är inte insatt i turerna runt den här nya tjeckiska mjölken, men de som bestämmer vårt sortiment är kunderna. Efterfrågar de lågprismjölk tar vi också hem sådan mjölk och är det någon vara vi inte säljer så bra av fortsätter vi inte med den.
- Så efterfrågan hos kunderna styr vårt sortiment på hyllorna, så enkelt är det, konstaterar Andreas Hellman.