Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Imponerande elever

NORRKÖPING
De fick en stor sandlåda och två och en halv månad på sig.
Resultatet som vuxeneleverna på Himmelstalundsskolan åstadkommit är imponerande. De har skapat en sten- och träanläggning, som nu finns på skolans område.

Elever på Himmelstalundsskolan runt sin egenbyggda grill. Från vänster Lena Östervall, Elisabeth Naess, Tuula Hirvelä och Kjell Andersson.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Elever på Himmelstalundsskolan runt sin egenbyggda grill. Från vänster Lena Östervall, Elisabeth Naess, Tuula Hirvelä och Kjell Andersson. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2001-06-14 00:00
Anläggningen består av stor- och smågatsten, kullersten, skiffer och bruksmur. Den omges av spaljeér, ett tunt staket som påminner aningen om en gärdsgård. Genom anläggningen rinner en konstgjord bäck som porlar roingivande och över bäcken sträcker sig en bro i furu.
Totalt har 17 elever från två olika klasser varit med i arbetet. Det är ett delmoment i en av kurserna i den ettåriga grundutbildningen Trädgård som Kunskapslyftet ger. Det finns även en ettårig fortsättningsutbildning.

<b>Var sin ritning</b>
Alla elever fick göra var sin ritning över hur de ville att anläggningen skulle se ut och så röstade de fram den bästa.
- Den sand som fanns i sandlådan när vi började är all sand vi har använt oss av, kanske någon skottkärra till. Sedan har vi märkt ut, grävt och flyttat runt sanden, säger Elisabeth Naess som är elev på skolan.
Arbetsuppgifterna har rullat så att alla skulle få prova på allt. Målet var att använda så många trä- och stensorter som möjligt.
- Det här är någonting jag kan tänka mig i framtiden men inte på heltid, det är för tungt. Jag vill även göra ritningar, säger Lena Östervall som också är elev på skolan.

<b>Växtkunskap</b>
Andra delar i grundutbildningen är växtkunskap, beskäring, plantskoleskötsel och frukt och bär. Eleverna som har gått den här utbildningen får ingen titel, men kan söka trädgårdsmästarjobb.
- Det är mest tjejer som går här och medelåldern är ungefär 35 år. De flesta som går den här utbildningen är less på sina gamla jobb, därav kommer entusiasmen, säger Elisabeth Naess.
Materialet i bygget återanvänds. Det första eleverna fick göra innan de började bygga var nämligen att riva förra årets anläggning.
- Det var klart bättre att riva deras när vi började än att riva vår egen när vi slutar, fortsätter Lena Östervall.
Eleverna är mycket överens om att deras anläggning är finare än den de rev när de började. Uställningen går att finna på Himmelstalundsskolan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om