Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Implementering av Socialstyrelsens föreskrifter drar ut på tiden

Sedan 2010 har män som tidigare haft sex med män haft möjlighet att prövas som blodgivare. Trots att Socialstyrelsen har gett landstingen två års dispens att följa de nya föreskrifterna har implementeringen i Östergötlands landsting dragit ut på tiden.

Landstinget i Östergötland tittar nu på rutiner för att hantera Socialstyrelsens och Läkemedelsverkets olika föreskrifter men implementeringen har dragit ut på tiden.

Landstinget i Östergötland tittar nu på rutiner för att hantera Socialstyrelsens och Läkemedelsverkets olika föreskrifter men implementeringen har dragit ut på tiden.

Foto: Andreas Skogh

NORRKÖPING2012-08-09 08:00

Socialstyrelsens nya föreskrifter innebär bland annat att personer med ett sexuellt riskbeteende, däribland män som har haft sex med män, efter tolv månader från senaste risktillfället ska kunna prövas som blodgivare. Reglerna krockar med Läkemedelsverkets föreskrifter som inte tillåter blod som har lämnats av män som har haft sex med män. Det har lett till att implementeringen, trots två års dispens, hos Östergötlands landsting har dragit ut på tiden.

- När föreskrifterna kom ut i april 2010 gav Socialstyrelsen landstingen möjlighet att söka dispens för implementering av reglerna, vilket alla gjorde. Dispensen gick ut vid årsskiftet 2011/12 och under året ska samtliga blodcentralar ha anpassat sig till de nya föreskrifterna, säger Mona Hansson, utredare vid blod- och vävnadtillsynen på Socialstyrelsen.

Plasma till läkemedelsföretag

När en givare lämnar blod utvinns bland annat både röda blodkroppar och blodplasma. På grund av att landstinget säljer vidare två tredjedelar av plasman för läkemedelsframställning måste de även följa Läkemedelsverkets föreskrifter. Tanken med dispensen var därför att alla blodcentraler skulle få möjlighet att anpassa verksamheten och ta fram säkra system för att skilja på blod som ska användas till transfusion och blodplasma för läkemedelsframställning.

Helhetslösning saknas

Men trots att dispensen gick ut vid årsskiftet 2011/12 och att det har gått två år sedan föreskrifterna infördes finns ännu ingen helhetslösning på plats vid Östergötlands landsting.

- Vi försöker lösa detta med att bygga upp nya rutiner. Ett sätt som vi anser säkra att vi skiljer på produktionslinjerna sjukvård och läkemedelstillverkning är införa en elektronisk hälsodeklaration. Det vill säga att låta givarna fylla i de hälsofrågor som ska besvaras digitalt, säger Bengt Ekermo, överläkare vid Klinisk immunologi och transfusionsmedicin vid Östergötlands landsting.

Enligt Bengt Ekermo kan de på så sätt undvika att viktiga frågor missas och eliminera felkällor som gör att man blandar ihop dessa produktionslinjer.

- Detta har vi redan infört på vår tappningsenhet i Linköping men tekniken fungerar inte ännu på blodbussarna, fortsätter Bengt Ekermo.

Begränsade resurser

Att de tekniska rutinerna ännu inte är på plats vid alla blodcentraler beror bland annat på avsaknad av resurser.

- Datorprojekt drar ibland ut på tiden och det finns begränsningar med våra mobila tappningsenheter. Det tar tid samtidigt som det finns begränsade resurser, säger Bengt Ekermo.

Kritiska till föreskrifterna

Landstinget i Östergötland är fortfarande kritiska till att de två regelverken skiljer sig i bedömningen angående sexuellt riskbeteende.

- Tidigare har de enats om gemensamma föreskrifter. Det har de inte gjort nu, vilket är mycket olyckligt. Det blir då svårt för verksamheten att uppfylla reglerna. Sverige är också unikt med att ha två myndigheter som inspekterar blodverksamheten.

Blodverksamheten för nu en dialog med både Socialstyrelsen och Läkemedelsverket och senare i höst ska de träffa Läkemedelsverket för att se om lösningen med en elektronisk hälsodeklaration svarar på deras krav för en säker hantering.

- Detta är en trepartsdiskussion mellan oss, Läkemedelsverket och Socialstyrelsen och vi har just nu en konstruktiv diskussion, säger Bengt Ekermo.

Enligt Socialstyrelsen tillåts personer som har haft ett sexuellt riskbeteende lämna blod om minst 12 månader har gått sedan senaste risktillfället. Personer med sexuellt riskbeteende avser:- alla som har haft sexuellt umgänge i utbyte mot pengar, droger eller annan ersättning- män som har haft sexuellt umgänge med män- kvinnor som har haft sexuellt umgänge med en man som i sin tur har haft sexuellt umgänge med en man. Tidigare var dessa personer avstängda från att ge blod resten av livet. Förekomsten av hiv i Sverige minst 50 gånger högre hos män som har sexuellt umgänge med män än hos män som har sexuellt umgänge med kvinnor.Källa: SocialstyrelsenÖstergötlands landsting har ett avtal med läkemedelsföretaget Octapharma och under 2011 såldes närmare fyra ton blodplasma till de för en kostnad av cirka tre miljoner.Källa: Landstinget i ÖstergötlandLäkemedelsverkets föreskrifter följer de europeiska läkemedelsverkens gemensamma tillämpning av EU-direktiven på området. De gemensamma reglerna tillåter inte att blod som är ämnat för läkemedelstillverkning lämnas av män som har haft sex med män eller av personer som har haft sexuellt umgänge i utbyte mot pengar, droger eller annan ersättning. Alla blodcentraler som levererar plasma måste därför ha kvalitetssäkrade rutiner för att separera plasma för läkemedelsframställning från blod för transfusion.Källa: Läkemedelsverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om