Ilska mot dyrare färdtjänst
Den samlade handikapprörelsen och pensionärsorganisationerna i Norrköping rasar nu mot kommunens förslag om höjd färdtjänsttaxa, från 16 kronor enkel resa till 30 kronor.
Det här skapar en oerhörd osäkerhet, rädsla och ilska , säger Kerstin Lidberg, ordförande i HSO som tillsammans med Gertud Fredriksson, ordförande i FUB, och Susanne Nylander, ordförande i RBU, protesterar mot förslaget att höja färdtjänsttaxan. FOTO: NICLAS SANDBERG
Foto:
- Det är diskriminerande att göra på det sättet, säger Kerstin Lidberg, ordförande i Handikappföreningarnas samarbetsorgan, HSO, en paraplyorganisation för 22 föreningar.
Med på torsdagens möte var ansvarigt kommunalråd Eva Andersson (s), Rita Eklund (s), kommunalråd och ordförande i handikapp- och pensionärsrådet, samt kollektivtrafiknämndens ordförande Maud Ohlén (s). Orsaken till taxehöjningen uppgavs vara att busstrafiken blir 17 miljoner kronor dyrare från den 1 juli nästa år. Med en höjd färdtjänsttaxa skulle man få in 3,8 miljoner kronor.
- 30 kronor för enkel resa och 60 kronor tur och retur. Det är inte vad man betalar när man åker kollektivt med vanlig buss, säger Susanne Nylander, ordförande i RBU, Rörelsehindrade barn och ungdomar.
- Hur mycket höjer man taxan för de s k friska? undrar Kerstin Lidberg. Jag har hållit på i 25 år i branschen, men så arg som jag blev i torsdags har jag inte blivit på länge. Man slår och slår på dem som ligger.
4 400 personer med fysiska eller psykiska funktionshinder berörs i Norrköping, en grupp som har svårt att göra sig hörd.
Följer inte programmet
Så sent som i juni förra året antog kommunfullmäktige i Norrköping ett handikappolitiskt program där det tydligt sägs att ´resor med färdtjänst ska ha samma taxa som kollektivtrafiken under den tid när kolletivtrafiken skulle kunna nyttjas´.
Beskedet i torsdags var att det programmet ska uppnås till år 2010 och att även om man frångår det nu ska det vara återställt till dess. Eventuellt ska man också diskutera ett högkostnadsskydd.
- Partiellt tjänstledigt från programmet. Men vi lever nu, säger Gertrud Fredriksson, ordförande i FUB, Föreningen för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna.
- Det här skapar en oerhörd osäkerhet, rädsla och ilska, säger Kerstin Lidberg.
Kunna leva normalt
Taxehöjningen slår mot rörelsehindrade ungdomars självständighet och begränsar möjligheterna att ha ett aktivt fritidsliv för både unga och vuxna som lever på en snålt tilltagen pension, menar de som nu rasar mot förslaget.
- Det handlar om att kunna leva ett normalt liv på samma villkor som normala människor, säger Gertrud Fredriksson.
På torsdag ska frågan diskuteras i kommunens handikappråd och i november ska kommunen fatta beslut.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!