Ilska hos Eon Elnät

Förvåning, besvikelse, kalldusch och bedrövelse. Kraftuttrycken var många när Eon Elnät i går berättade om konsekvenserna av den nya regleringsmodellen för elnätet, som bland annat bestämmer vilken prisökningstakt som ska gälla.- Nu måste vi prioritera om i verksamhetsplanen, säger Johan Aspegren, informationschef på Eon Elnät.En konsekvens kan bli att Eon skjuter upp planerade investeringar i elnätet.

NORRKÖPING2011-11-02 04:25

Elnätet är en reglerad monopolmarknad, och häromdagen kom Energimarknadsinpektionens (EI) beslut om hur mycket kraftbolagen får höja elnätsavgiften framöver. För Eons del blir det 1.5 procent per år. Detta tycker Eon Elnät är alldeles för lite, och ger bolaget bara 85 procent av de intäkter företaget tycker att de behöver.

- Nu ställs vi inför två alternativ. Antingen måste vi stryka utgifter på flera hundra miljoner kronor, eller så kan vi försöka överklaga EI:s beslut. Men enligt våra jurister kan ett överklagande ta fyra till fem år, och om vi vinner; hur ska våra kunder se det om vi då kommer och vill ha extra betalt för elnätet flera år bakåt i tiden? frågar sig Johan Aspegren.

Nej, Eon Elnät ser snarare framför sig att man tvingas stryka i utgifterna.

- Men samtidigt vill vi ju inte sluta att investera. Leveranssäkringen av el är mycket viktig för oss, säger Johan Aspegren.

Han tecknar ytterligare ett scenario - nämligen att Eon Elnät nu ser sig om efter andra mer lönsamma marknader i Europa. I klarttext: Eon Elnät lämnar Sverige.

- Eons huvudkontor, som fick reda på det här i måndags, har bombarderat oss med frågor. Än så länge kan vi inte ge dem några svar, säger Johan Aspegren.

FÖ: Kan inte Eon Elnät dra ner på vinstmarginalen istället?

- Eon Elnäts vinst är ca 1.5 miljarder kronor per år, men vi har också avskrivningar på ca 1 miljard om året. Vi kan inte heller ta pengar från en verksamhet inom Eon och ge till en annan. Det får vi inte, säger Johan Aspegren.

Han tycker alltså inte att Eon Elnäts vinst är för hög i förhållande till avskrivningar och vilka investeringar som ständigt måste göras i elnätet.

Den troligaste konsekvensen från Eons sida är ändå att vissa planerade projekt inte kommer att genomföras enligt ursprunglig plan. Han nämner som exempel investeringen i 100koll-projektet, där kunderna bland annat skulle få förbrukningen avläst en gång per timme.

- Hundratals miljoner i utgifter måste nu strykas, säger Johan Aspegren som tycker att EI:s beslut är baserat på en rad felaktigheter.

Bland annat reagerar han på påståendet att elnätsavgiften skulle ha ökat kraftigt.

- Den har varit mer eller mindre konstant sedan 1997, säger Johan Aspegren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om