Illegala utsättningar hotar flodkräftorna

De som dukar upp svenska flodkräftor till kräftskivan lär inte vara många. Beståndet har minskat med 95 procent i landet. Därför har flodkräftan nu klassats upp till den högsta hotkategorin (akut hotad) i den nationella rödlistan. I Östergötland uppgår minskningen till hela 99 procent. Nu hotar illegala utsättningar av signalkräftor de allra sista flodkräftorna.

Tommy Karlsson hittar ofta kräftor genom att vända på stockar och stenar som ligger på botten. Foto: Robert Svensson

Tommy Karlsson hittar ofta kräftor genom att vända på stockar och stenar som ligger på botten. Foto: Robert Svensson

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2011-08-24 03:00

I Östergötland finns idag 15-20 sjöar med flodkräftor. Dessa ligger ofta isolerade eller högt i avrinningsområdet. Det största hotet mot flodkräftan är kräftpesten. Smittan kom till Sverige från Finland redan under början av 1900-talet. Efter många år av minskande flodkräftbestånd gavs 1969 tillstånd för utsättning av den nordamerikanska signalkräftan i stor omfattning. Detta har senare visat sig vara ödesdigert för flodkräftan.

-Signalkräftan är nästan alltid bärare av kräftpest och sprider därför pesten vidare till flodkräftan som då slås ut, berättar Tommy Karlsson, som är biolog på länsstyrelsen och koordinator för hotade arter i Östergötland. Signalkräftan själv dör sällan av kräftpesten. Så länge det finns pestsmittade signalkräftor i ett vatten är det alltså inte möjligt för flodkräftan att återetablera sig där. Även i de sällsynta fall signalkräftan är fri från pest konkurrerar den ut flodkräftan genom att den är aggressivt dominant över flodkräftan.

Borta om tio år?
Enligt Tommy Karlsson riskerar flodkräftan att helt försvinna från länet inom 10 år om minskningen fortsätter i nuvarande takt. Han berättar att det nu har det visat sig att även bestånden av signalkräftor kraschar och förklarar att det finns sjöar som ursprungligen hyst flodkräftor och senare signalkräftor, som nu är nästan tomma på kräftor.

-Man vet inte riktigt vad det beror på. En av de viktigaste åtgärderna nu är att sprida information om vilken skada man gör om man planterar in signalkräftor utan tillstånd, något som dessutom är olagligt, säger Tommy Karlsson.

Tommy berättar att det finns många myter om signalkräftan. Att den skulle växa till fortare anger han som ett exempel på något man tidigare trodde, vilket senare visat sig vara felaktigt.

-Man trodde att signalkräftan var bättre på många sätt, men det säger sig självt att flodkräftan som utvecklats i den här miljön under många tusentals år är bättre anpassad till livsbetingelserna här, menar Tommy Karlsson och tipsar om sajten krafta.nu där det finns många andra myter att läsa om.

Måna om vattnen
Fiske är något man från länsstyrelsens sida är positivt inställd till eftersom de med flodkräftor ofta är måna om sina vatten och kräftbestånd.

-Kräftfiske är inget som riskerar bestånden. Det är i princip omöjligt att genom enbart fiske utrota ett helt bestånd i en sjö, förklarar Tommy. Viktigare är att hindra smittspridningen mellan sjöar genom fångstredskap och annan utrustning och att få stopp på den illegala utplanteringen av signalkräftor. Vi jobbar med att skapa skyddsområden för de få sjöar där det fortfarande finns friska bestånd med flodkräftor. Det är en svår balansgång. Vi vill informera om de regler som gäller med hänsyn till dessa vatten samtidigt som det finns en poäng i att hålla dessa sjöar hemliga för allmänheten.

I åtgärdsprogrammet som nu pågår runt om i landet för att bevara och förstärka flodkräftbestånden ingår bland annat kalkning, utplantering och kräftfiskevård. I Östergötland pågår just nu en kartläggning av sjöar. Häromdagen hittades en sjö med flodkräftor som man tidigare inte kände till.

-Det känns kul och vi är glada om folk hör av sig till oss om man känner till sjöar där det finns flodkräftor, säger Tommy Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om