Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Himmelstalund:</I> Gemenskap i främsta rummet

NORRKÖPING
- Det här är mer än en odlingsplats, här har vi roligt tillsammans.
Det säger några av kolonilottsinnehavarna på Himmelstalund.
Nästan alla känner alla här - många kommer till och med från samma byar i Turkiet och Syrien. Det odlas grönskar och blommor. Det snickras på stugor och växthus. Det är liv och rörelse över allt.

Norrköping2001-06-11 00:00
Det är kö till kolonilotterna vid Himmelstalund. De flesta arrenderar lotten av kommunen, medan några har köpt den för ganska så länge sedan
- Vi tog över här i år efter att ha stått i kö i fyra år, säger Toni Haddo.
Han står och krattar jorden utanför den lilla stugan på familjens kolonilott. En stuga som de tvingats flytta två gånger eftersom det påstods att det låg en gammal grav under den plats där de först ville ha den. Det fick de inte reda på förrän stugan väl var på plats. Alltså fick den flyttas en andra gång. Toni Haddo har precis förklarat turerna för Folkbladet när grannen tittar förbi och vill veta vad som står på. Toni drar historien en gång till.

<b>"Bra för de äldre"</b>
Det ska läggas stenplattor framför huset. Längre in på kolonilotten arbetar familjemedlemmar med ett växthus som snart står klart. Än så länge odlar man bland annat morötter och sallad men det ska bli mer och mer.
- Vi har hållit på i en månad med att bara gräva. Tidigare hade en äldre dam den här kolonilotten och hon orkade inte rensa så mycket på slutet. Så här var fullt med ogräs. Hon skämdes lite för det, men vi sa åt henne att det inte alls gjorde något. Vi hjälps åt att få ordning, säger Toni Haddo.
- Det här är ett bra sätt att ha något att göra på sommaren. Speciellt de äldre behöver det. Det här gör vi inte bara för grönsakernas skull. Familjen samlas här och har roligt tillsammans, säger han vidare.

<b>Över tusen personer</b>
Himmelstalunds kolonilotter ligger i närheten av det stora öppna Himmelstalundsfältet. Här finns också minigolf och simbassäng i närheten.
- På söndagarna kan det vara över tusen personer här i området. Vi grillar tillsammans, umgås och har trevligt, säger Toni Haddo.
Det han och familjen främst saknar är tillgång till toalett. Det finns två gröna små plasthytter uppställda, hytter som inte tömts på innehållet på länge. Stanken är inte direkt trevlig.

<b>Pratar om gamla tider</b>
De flesta som har kolonilotter på Himmelstalund känner varandra sedan tidigare. De kommer från två olika byar, en i Syrien och en i Turkiet. Men de är alla syrier och pratar syrianska och inte turkiska, vilket de understryker. Byarna heter Azech, som ligger i Turkiet, och Almalkieh i Syrien. Alla hjälper varandra med det som behövs göras. Som att bygga växthus eller små stugor.
När Folkbladet är på besök sitter några av männen kring kaffebordet och pratar om gamla tider. Männen är i majoritet på dagtid. Framåt eftermiddag och kväll kommer även kvinnorna dit, när barnen kommit hem från skolan.

<b>Välpyntat</b>
- Många av de äldre är analfabeter. De kan inte läsa, inte så bra se på tv. De behöver då något att göra på dagarna, säger Wadih Iskander, vars kolonilott sticker ut något.
Här är det välpyntat och prydnadssaker över allt. Hela tid-en stannar det till folk och hälsar på männen runt bordet.
- Kaffekoppar och stolar har jag i mängder. Här tittar det alltid in folk som vill fika eller bara sitta och prata.
Hans far, Sleman Iskander, pustar ut i en stol efter att ha arbetat hårt med att vattna och luckra. Det växer allt från vitlök till paprikor i landet.
- Längre fram i sommar måste ni komma tillbaka. Då blommar det överallt här, är hälsningen som följer oss när vi lämnar kolonilottsområdet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!