Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<i>Frimärksrutan.</i> Motorsport - en riktig svenskgren

Norrköping2002-10-03 00:00
Motorsporten har under efterkrigsåren varit framgångsrik för svenska förare. Främst är det inom motocross och speedway men även i enduro, trial och roadracing finns svenska världsmästare.

<b>Tuff arenasport</b>
Speedway är en tuff arenasport där man tävlar på 400-600 meter långa ovalbanor med specialbyggda motorcyklar. Det var i Australien och England man började tävla efter andra världkriget och sporten blev snabbt mycket populär. Sverige har haft totalt 15 världsmästare, tolv i seniorklasserna och tre i juniorklasserna. Ove Fundin, som ses på frimärket var världsmästare 1956,1960,1961,1963 och 1967. Tony Richardsson, har varit världsmästare fem gånger och är i dag Sveriges framgångsrikaste speewayåkare.
Roadracing, är en ren hastighetstävling, som avgörs på permanenta 2-4 km långa asfaltbanor. Den kan jämföras med bilsportens formel 1.
"Varg-Olle" Nygren beskrivs ofta som den främste svenske föraren genom tiderna, ty han var mycket framgångsrik inom flera grenar av sporten. På frimärket kör han sin TT-maskin från 1950-talet.
Peter Lindén, vann VM-guld i endurance tillsammans med ett utländskt team år 2000. Det är en specialgren, en lagtävling över 6, 12 eller 24 timmar.

<b>Kurvrika banor</b>
Motocross, körs på särskilda, kuperade och kurvrika banor. Det är en sport som sätter föraren på hårda prov när det gäller balans och kondition. Sporten blev populär efter andra världskriget och är internationellt en mycket stor sport.
1956 instiftade man världsmästerskap och Sverige har sedan dess haft 18 världsmästare.
Håkan "Carla" Carlqvist, blev världsmästare i 250-kubikklassen 1979 och i 250-kubikklassen 1983. Redan på 1950-talet tog Bill Nilsson Sveriges första VM-guld i det allra första världsmästerskapet.
Sten "Storken" Lundin, tog fem VM-guld under sin aktiva karriär.

<b>Pilad bana</b>
Enduro, kommer från spanskan och betyder "uthållig". De tävlande kör i en pilad bana, som omfattar både allmän väg och specialsträckor på sämre vägar, stigar och terräng.. Världsmästerskap instiftades 1990 och sedan dess har Sverige vunnit 14 inviduella mästerskapstitlar. Två klassiska svenska endurotävlingar är Novemberkåsan och Gotland Grand National.
Anders Eriksson, är Sveriges framgångsrikaste förare som i år blev världsmästare för sjätte gången.
Trial, kommer från England och är kanske den mest udda varianten av motor-cykeltävlingar. Den körs utan hastighetsinslag i terräng på särskilt markerade sträckor. Föraren får inte ta stöd för balansen med foten mot marken och sträckan är tidsbegränsad. Motorcyklarna är specialkonstruerade och kan knappast användas till något annat. Sverige har haft en världsmästare - Ulf Karlsson som blev världsmästare 1980.
Frimärkena som ges ut den 5 oktober säljs i häften med åtta märken. De är avsedda för inrikes brev.
FAKTA: Posten frimärken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om