Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Folkbladet synar Norrköpings skolor:</I> Sliten skola med höga mål

Ektorpsskolan vill förändra sitt sätt att arbeta
NORRKÖPING
Det ser ganska bedrövligt ut i korridorerna på Ektorpsskolan. Några enkla träbänkar är vad som finns för eleverna att sitta på. Skåpen ser ut att vara original från det att skolan byggdes för dryga trettio år sedan. Men det är ändå fyllt av liv och rörelse, av skratt och också en del gäspningar tidigt på morgonen. Folkbladets serie om skolan fortsätter.

Välkommen till en skoldag på Ektorpsskolan, hälsar Marlene Morawiec, Johanna Nilsson, Sandra Lindström och Sharon Ahman. 
FOTO: ANITA KJELLBERG

Välkommen till en skoldag på Ektorpsskolan, hälsar Marlene Morawiec, Johanna Nilsson, Sandra Lindström och Sharon Ahman. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Norrköping2002-02-13 00:00
- Om fyra år ska Ektorpsskolan vara Norrköpings mest attraktiva skola.
Det säger rektor Stefan Nemeth och ser ut att verkligen mena det. Han och biträdande rektor Kristina Lohman vill förändra inte bara arbetsmiljön utan också lärarens roll.
- Eleverna är inte till för oss utan vi för dem. Det måste både de och vi inse.
Stefan Nemeth och Kristina Lohman började arbeta vid Ektorpsskolan i höstas. Stefan Nemeth har ett förflutet inom det militära.
- Jag har nog en ganska okonventionell ledarstil och ser på skolvärlden med lite andra ögon eftersom jag kommer utifrån, säger Stefan Nemeth.
- Stefan är den som brukar skrika åt oss i korridorerna, säger några tjejer i nian.
- Men det behöver vi, säger de vidare.

<b>Katederundervisning</b>
Planer och visioner för skolan har han. Många och stora. I dag känner nog de flesta lite äldre igen sig om de besöker Ektorpsskolan. Det bedrivs till stor del vanlig katederundervisning och eleverna går från klassrum till klassrum för att ha olika ämnen.
- Men vi vill ha en skola där elever arbetar tillsammans med lärare på ett annat sätt. Men det är inte lätt. Det krävs ett förändrat synsätt inte bara från elevernas sida utan även från lärarnas, säger Stefan Nemeth.
På Ektorpsskolan finns profilklasser i fotboll och naturorientering/teknik. Fler sådana klasser, kanske i estetiska ämnen, finns på planeringsstadiet.
- Det är viktigt för eleverna att få göra egna val, att få syssla med det de verkligen kan och brinner för. Det stärker självkänslan.
Miljön på skolan är inte särskilt uppmuntrande. Det är slitet, känns gammalt och eleverna har inte någon naturlig plats att ta vägen på när det är rast. Men skolan ska byggas om med start i höst.
- Det ska bli en skola för 2000-talet, säger Stefan Nemeth.
I höstas var Stefan Nemeth och Kristina Lohman ute i klasserna och pratade med eleverna -utan att någon lärare var närvarande. De ville höra elevernas åsikter om skolan och undervisningen.

<b>Svårt nå alla mål</b>
Målsättningen att skapa en attraktiv skola finns hela tiden med. En annan målsättning är att alla elever ska få minst godkänt i betyg.
- Men det är svårt. Många är skoltrötta just nu och har svårt att hitta motivationen. Några år senare mognar de kanske och insikten kommer. Då är det lätt att bli efterklok. Vår uppgift är att försöka motivera dem i dag, trots skoltröttheten, säger Stefan Nemeth.
- Vissa elever tror att de är här enbart för vår skull, tillägger han.
Att förändra en skola där rapporter om anlagda bränder och misshandel dykt upp då och då tar tid. Fyra år är målsättningen för att skapa den nya och mest attraktiva skolan i stan. Stefan Nemeth hoppas att han orkar så länge. Det är kanske inte ett helt enkelt uppdrag. Säkert inte populärt av alla heller. Inte när bland annat arbetssättet hos lärarna kanske måste förändras.

<b>Attitydförändring</b>
- Det gäller att få lärarna att tänka efter hur de ser på sitt uppdrag. Att få dem att inse att det inte bara är det egna ämnet som gäller. Det handlar om en attitydförändring hos personalen och som jag jobbar med. Det kanske inte uppfattas positivt av alla. På grund av brist på ork, på grund av rädsla hos många.
- Men det viktigaste är att de vuxna måste finnas bland barnen. På fredagar ordnas till exempel innebandy mellan lärare, elever och rektor. Vi måste skapa mer av en vi-känsla på skolan. Det får inte bara ske undervisning inne i klassrummen och sedan skils lärare och elever åt. Även jag måste synas och finnas bland eleverna. Därför prioriterar jag bort mycket administrativa sysslor.

<b>För få män</b>
Han säger också att ett annat problem är att det finns för lite män inom skolan. Och så är det som alltid brist på ekonomiska resurser.
- Det går 432 elever här på skolan. Den skolpeng vi har räcker till en genomsnittselev som sköter sig och har lätt för att lära. Men här finns också många som kräver extra resurser och alltså kostar extra.
- En del elever kommer från så socialt svaga situationer att vi först och främst måste bygga upp dem som människor.
- Alla ska må bra på skolan, både vuxna och elever. Mobbning har jag inte hört något om men det förekommer säkert. I alla fall en psykisk sådan. Det handlar om attityder och hur man tilltalar någon. Självklart har vi en nollvision och jag backar inte för att ta itu med sådana här problem, säger Stefan Nemeth, och skyndar iväg ut bland eleverna i korridoren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!