Ifjol omsatte Norrköpingskrogarna 27 milj kr - enbart på vin

Vi dricker allt mer vin på krogen i Norrköping. Norrköping följer därmed trenden i övriga riket.
- Vi har fått mer EU-kontinentala vanor, säger Anders Edin som arbetar med alkoholstatistik vid Statens Folkhälsoinstitut i Stockholm.

Norrköpingsborna följer trenden med att dricka vin till maten på krogen.
FOTO: SCANPIX

Norrköpingsborna följer trenden med att dricka vin till maten på krogen. FOTO: SCANPIX

Foto:

NORRKÖPING2004-08-25 06:00
- Det är en generell tendens att vi dricker mer och mer vin på krogen, i hela landet, säger Anders Edin.
Han förklarar det med att vi fått mer kontinentala vanor, och med att restaurangmaten i Sverige blivit bättre.
- Den s k finkulturen på krogen, att vi äter och dricker vin på krogen, ökar, säger Anders Edin.
I Norrköping ser man en stadig ökning av omsättningen på stans krogar när det gäller vin. Omsättningen var 26 miljoner kr förra året, mot 12 miljoner år 1991.

Förändrat dryckesmönster
Mer kontinentala vanor, är det bra eller dåligt?
- Både och. Det har förändrat vårt dryckesmönster. Men det som inte är bra är att vi dricker mer. Vi minskar inte spritdrycker och starköl i motsvarande grad. När vi ökar vinkonsumtionen ökar den sammanlagda konsumtionen. Den ökade konsumtionen kommer att öka skadorna, det vet vi, säger Anders Edin.
Försäljningen av starköl på krogen har en liten minskande tendens i Norrköping, 74 miljoner kr, mot t ex 81 miljoner kr år 2000, medan spriten ligger ganska konstant kring 39 miljoner kr.
- På krogen dricker vi inte mer öl, den köper vi mer och mer på Systembolaget, säger Edin.

Dricker mer i Norrköping
I Linköping är omsättningen för öl och vin på krogen högre än i Norrköping - men totalt dricker vi mer per person i Norrköping än i Linköping. Räknar man ihop allt vin, sprit och öl som säljs på krogar och Systembolaget i Linköping hamnar man på sex liter per person och år. Motsvarande i Norrköping är sju liter.

Fler restauranger
Norrköping har också fler utskänkningsställen än Linköping. Här har vi 180 serveringstillstånd, mot 125 i Linköping.
- Tillgängligheten har betydelse för konsumtionen, säger Anders Edin. I Norrköping går det ungefär tolv restauranger på 10 000 invånare. I Linköping är det åtta restauranger per 10 000 invånare.
- Generellt kan man säga att serveringstillstånden ökat markant i hela landet. Det är de kontinentala vanorna vi har fått i oss. Vi umgås mer på krogen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om